Historiska kvinnor
Synliggör kvinnorna med bildkort
Använd vår kortlek Historiska kvinnor för att lyfta fram svenska kvinnor som har gjort avtryck i historien. Diskutera och problematisera frågan om representativitet.
Läs mer...För att prova på materialet behöver du skapa ett konto eller logga in. Klicka på Logga in för att komma vidare.
Logga inAnvänd vår kortlek Historiska kvinnor för att lyfta fram svenska kvinnor som har gjort avtryck i historien. Diskutera och problematisera frågan om representativitet.
Läs mer...Kortleken är ett kvartettspel, där de 52 kvinnorna är indelade i tretton grupper. Bland dessa hittar du aktivister som Kata Dalström, Katarina Taikon och Elsa Laula, matpionjärer som Cajsa Warg och Märit Huldt och många andra kvinnor.
Kortleken kan du använda så här:
* Fråga eleverna: Vilka kända svenska historiska kvinnor känner ni till? Skriv uppnamnen på tavlan.
* Gruppera tillsammans kvinnorna med hjälp av frågor som: När levde kvinnorna? Vad jobbade de med? Varför är de kända eller varför känner ni till dem?
* Låt eleverna bläddra i en lärobok i exempelvis historia eller samhällskunskap. Hur ser fördelningen ut mellan kvinnor och män i den? Hur många kvinnor nämns till exempel vid namn? Hur många män? Varför tror ni det beror på?
* Dela in eleverna i grupper om 3-4 personer och låt varje grupp få en kortlek var. Spelet går ut på att samla alla fyra kort i en kategori, tänk på kortspelet Finns i sjön. Låt därefter eleverna spela.
Till din kortlek finns det lektionstips som du kan använda tillsammans med korten. Dessa når du kostnadsfritt i Extramaterial genom att logga in på Mina sidor.
Att kritiskt granska, tolka och värdera källor är förmågor som eleverna ska utveckla i årskurs 7–9.
I Källor & källkritik möter eleverna exempel på historiska källor som skildrar det svenska samhällets utveckling under 150 år, från slutet av 1800-talet till i dag. Fokus ligger på ungdomars livsvillkor.