För att prova på materialet behöver du skapa ett konto eller logga in. Klicka på Logga in för att komma vidare.
Logga inVi svenskar är vana vid att se på oss själva som ett fredligt folk, men i själva verket är vår historia fylld av våldsamma uppror. Det gäller alla samhällsklasser, från de rikaste adelsmän till de utfattigaste bönder. I trebandsverket Svenska uppror berättar Mats Adolfsson om små och stora uppror, uppflammande revolter, plötsliga kupper och lokala upplopp. Fram träder ett Sverige som ser annorlunda ut än den bild vi oftast möter i våra historieböcker.
När borgarna brann skildrar uppror från forntid, vikingatid och medeltid. Under denna period strider kristna mot asatroende, lokala stormän mot kungen och bönderna mot sina herrar. Vi får möta upproriska trälar, hänsynslösa rovriddare, uppstudsiga borgherrar, krigiska biskopar, förhatliga fogdar och revolterande bönder. Och självklart även Engelbrekt, symbolen för folkets uppror.
De gamla upproren har påverkat oss och vår historia mer än vi tror. Dessutom är upprorens historia en rad fascinerande berättelser om frihet, förtryck, rättvisa och ond bråd död. Här finns starka individer från samtliga socialgrupper, alla med en fascinerande livshistoria.
I upprorshistorien speglas mångfalden i den svenska historien. Upproren görs av både bönder och herremän. Många av upprorsmännen kämpar för att vara svenskar, andra kämpar för att slippa inlemmas i Sverige.
I de flesta uppror strider bönder och adelsmän på samma sida mot andra bönder och andra adelsmän. Det gäller särskilt på medeltiden, när socialgrupperna var mindre tydliga, där en framgångsrik bonde kunde bli frälseman och gamla stormannaätter kunde tryckas ner i fattigdom.
Mats Adolfsson är journalist och bosatt i Västerås. Han har under lång tid fördjupat sig i alla de små och stora uppror som på olika sätt påverkat Sveriges historia. Intresset för uppror har han haft med sig sedan barndomen, uppvuxen som han är i det historiskt sett så rebelliska Småland. Natur & Kultur har utgivit trebandsverket Svenska uppror: När borgarna brann, Forntiden-1499 (2007), Fogdemakt och bondevrede, 1500-1718 (2008) och Bondeuppror och gatustrider, 1719-1932 (2008).