Emmys teorem
Emmy Noether var en av 1900-talets mest framstående matematiker. Hennes viktigaste teorem bidrog till att vända på en världsbild som varit sann ända sedan Newtons dagar.
Läs mer...För att prova på materialet behöver du skapa ett konto eller logga in. Klicka på Logga in för att komma vidare.
Logga inEmmy Noether var en av 1900-talets mest framstående matematiker. Hennes viktigaste teorem bidrog till att vända på en världsbild som varit sann ända sedan Newtons dagar.
Läs mer..."Det är något så sällsamt som en spränglärd bok som inte nödvändigtvis vill lära oss något, utan som låter reflektioner över tillvarons beskaffenhet vara ett självändamål. Läs den!"
Svenska Dagbladet
"Det är poetiskt och vackert på ett sätt som få kanske trodde att matematik kunde vara."
BTJ
"Bättre blir det när Ravanis, som har en lätt och ledig stil, lämnar kategorierna och prövar att skriva skönlitterärt. "
Göteborgs Posten
"Ravanis presenterar teoremet på ett djupare och mer nyanserat sätt, där hennes pedagogiska och tillgängliga språk ger läsaren en fullständig och klar förståelse"
Kultmagasin
”Det är en rik, underbar bok, fylld av mänsklig värme i ett svalnande universum.”
Göran Greider, Aftonbladet om Skönheten i Kaos.
Emmy Noether var en av 1900-talets mest framstående matematiker. Hennes viktigaste teorem bidrog till att vända på en världsbild som varit sann ända sedan Newtons dagar. Idag är hon i stort sett bortglömd.
Det här är en bok om hennes liv, hennes arv och drömmen om ett liv bortom kroppens begränsningar.
Som judisk kvinna född i Tyskland 1882 blev Emmy Noether gång på gång utestängd från matematikens viktigaste rum. Hon, som bara förväntades ägna sig åt värdsliga ting, vigde trots detta sitt liv åt matematisk abstraktion.
Medan hon kämpade för att få ta plats på universitetet i Göttingen, arbetade hon frenetiskt på det teorem som förklarar vad det innebär att inte vara förankrad i någon plats eller någon tid alls.
Kanske hänger alltihop samman?
Vetenskapshistorikern och fysikern Julia Ravanis söker i Emmys teorem efter det som formar våra idéer och gör oss till de vi är. Själva teoremet vägleder berättelsen om vad som ger oss energi att ta oss någonstans, hur vi väljer riktning och håller balansen i tillvaron. Om platserna och tiderna som vi nog aldrig helt kan frigöra oss från.
"Julia Ravanis tecknar Noethers gärning med ett språk som gnistrar av skärpa."
Svenska Dagbladet