Ulrihca Malmberg, lärare i geografi på Södra Latins gymnasium i Stockholm, reste till San Diego i USA för att delta i en världskonferens om användandet av geografiska informationssystem, GIS. Där hamnade hon på ett föredrag av Tim Walz, fd geografilärare, bara dagarna innan han tillkännagavs som Kamala Harris' vicepresidentkandidat.
Berätta om ditt bästa minne från resan!
- Det var definitivt den stora invigningsdagen när ca 25 000 entusiastiska GIS-användare* från hela världen trängdes i en och samma lokal för att lyssna på inspirerande föreläsningar. Alla jag pratade med var eniga om att det allra mest inspirerande föredraget hölls av en guvernör från Minnesota som är före detta geografilärare. Under 90 minuter höll han oss alla underhållna, då han berättade om sin resa inom geografin och hur han idag använder sig av olika geografiska kartor som ett viktigt beslutsunderlag i sitt politiska arbete.
Någon dag efter föredraget klev Biden av och Kamala Harris tog över rodret för demokraterna. Jag hamnade i samtal med en lärare i amerikansk historia, och han hävdade med bestämdhet att den där guvernören var en av kandidaterna till vice president-posten. Jag googlade i svenska media, men han var inte med på listan. Nåja, läraren jag talade med hade rätt i sin spekulation, så numera är Tim Walz vicepresidentkandidat för demokraterna…
Vilken är den viktigaste lärdomen du tar med dig hem?
- Hur användbart geografiska informationssystem (GIS) är inom mängder av tillämpningsområden. Geografiska data är grunden till vitt skilda områden som stadsplanering, försvarsarbete, miljötillämpningar, klimatfrågan, konflikthärdar, etniska frågeställningar – ja, det mesta som rör oss människor. Det blev också tydligt hur viktig den geografiska kompetensen är för att kunna förstå data men också ställa de rätta frågorna för att sedan kunna söka svaren i olika geografiska dataset.
Hur delar du med dig av dina intryck/lärdomar till kollegor?
- Till ämneskollegor på skolan är det enkelt, vi samarbetar ständigt och här kan jag presentera mina erfarenheter och dela med mig av övningar och liknande. För att få större spridning har jag genom Geografilärarnas riksförening anordnat ett gratis GIS-seminarium via zoom som vänder sig till geografilärare på högstadiet och gymnasiet runt om i Sverige. Seminariet hålls när detta skrivs om ca 2 veckor (18 september) och i nuläget är ca 50 geografilärare anmälda vilket är långt över förväntan och tyder på ett stort intresse kring dessa frågor. Planen är också att när tid ges skriva om detta i tidskriften Geografiska notiser.
Om du hade möjlighet till en ny fortbildningsresa, vad skulle du då göra?
- Jag skulle verkligen vilja ut i fält mer och uppleva den naturgeografi som jag undervisar om på lektionerna. Jag vill studera geologi och naturgeografi på plats med en kunnig guide och verkligen lära mig på djupet om det som jag under universitetstiden mötte, men då aldrig riktigt satte i sin rätta kontext.
*Geografiska informationssystem