Per Grumert, lärare i sociologi på Polhemskolan i Lund (gymnasiet), reste med tre kollegor till New Orleans i USA för skol- universitets- och fängelsebesök samt deltagande i sociologikonferensen Southern Sociological Society, SSS.
Dela ditt starkaste minne från resan!
– Ett av av de starkaste minnena från resan är mötet med en dödsdömd fånge på Death Row. Att få vandra runt tillsammans, småprata om livets små och stora saker – samtidigt som den vi pratar med väntar på datum för fastställande av tid för avrättning… När så många saker sker på så många nivåer samtidigt i ett enkelt litet mänskligt möte… då känner en sig väldigt ödmjuk.
Vilken är den viktigaste lärdomen du tar med dig från resan?
– Att planering betyder så otroligt mycket. Jag reste med kollegor med vana både av att resa på den här typen av studieresor och att resa med kollegor. Det gjorde att vi kunde både vara spontana och öppna för det oväntade samtidigt som resan flöt otroligt smidigt och fritt från konflikter – otroligt professionellt – vilket gjorde att möjligheterna till lärande och upplevelser ständigt fanns där. Att påfrestningarna, tröttheten och tjurigheten alltid kunde tolereras och hanteras.
Den andra viktiga lärdomen är hur olika våra livsvärldar ser ut bakom mediabilden och våra föreställningars fernissa – och trots dessa olikheter så är ett handslag, en klapp och ögonkontakt – med ex fångar på Death Row – en sådan påminnelse om vår universella mänsklighet.
På vilket sätt kan du dela med dig av dina intryck/lärdomar till kollegor?
– Det har varit mängder av informella kollegiala möten där mängder av insikter, reflektioner och berättelser kommit upp. Att få komma hem med alla de intryck som berör, direkt och indirekt, mitt ämne, min undervisningspraktik, min inre utveckling – och att detta kommer både kollegor och elever tillgodo – det är en väldigt givande känsla.
Om du hade möjlighet till en ny fortbildningsresa, vad skulle du då göra?
– Om jag hade fått drömma om fortbildning på det här fantastiska sättet igen så är exempelvis en möjlighet att möta urban-forskare i Danmark med fokus på ungdomar, skola och brottsprevention en sådan dröm. En annan dröm att få observera undervisningspraktik i sociologiämnet i något engelskspråkigt land med sociologi som ämne för gymnasieåldern.
Att få komma hem med alla de intryck som berör, direkt och indirekt, mitt ämne, min undervisningspraktik, min inre utveckling – och att detta kommer både kollegor och elever tillgodo – det är en väldigt givande känsla.Per Grumert