De får stipendier för fortbildningsresor
För att ge lärare möjlighet att fortbilda sig och i förlängningen stärka svensk skola har Natur & Kultur instiftat tio resestipendier på vardera 50 000 kronor. Årets stipendiemottagare är lärare från olika svenska orter som under 2025 kommer att besöka skolor och delta i internationella konferenser i Irland, Italien, Spanien, Storbritannien, Sydafrika, Tyskland och USA.
Natur & Kulturs resestipendium för lärare tilldelas:
Anders Alm, gymnasielärare i juridik på Kunskapsgymnasiet i Uppsala reser till Washington, USA, för att besöka organisationen Streetlaw, en ideell organisation som främjar juridisk kunskap och medborgerliga rättigheter. Genom besök i skolor vill han få med sig metoder för att kunna ge sina elever bättre juridisk förståelse och förmågan att hantera juridiska frågor, vilket gynnar elevernas framtida samhällsdeltagande.
Pernilla Bodestedt och Corina Welther från Kävlinge i Skåne, specialpedagog och SVA-lärare i samtliga grundskolor i kommunen, ska besöka konferensen World Literacy Summit i Oxford, Storbritannien för att ta del av forskning, metoder och strategier inom området litteracitet. Kunskapen förväntas bidra till att förbättra och utveckla läsundervisningen och läskunnigheten för alla deras elever och därigenom också öka likvärdigheten.
Fredrik Brohlin, lärare i samhällskunskap och historia på Spånga Gymnasium i Stockholm reser till Johannesburg, Sydafrika för att delta i konferensen The Challenge of Never Again för att skapa en djupare förståelse för folkmordets mekanismer. Ett centralt tema är utbildningens roll i kampen mot folkmord och förnekelse, där nya kunskaper kan stärka undervisningen om demokrati och mänskliga rättigheter i skolan.
Helena Dalivin och Agneta Jansson från Gröndalsskolan i Nynäshamn reser till Tyskland för att testa en metod som stärker elevers förståelse och kommunikation i matematik. Genom samarbetet med lärare i Berlin och gemensam utvärdering av metoden hoppas de kunna bidra till en mer effektiv och innehållsrik matematikundervisning i svenska skolor.
Maja Dalskov, ämneslärare i bild och filosofi på Filosofiska i Skarpnäck, från förskoleklass till årskurs 9, och kollegan Karolina Julin ska delta i en sommarkurs i metodik i filosofiundervisning för barn vid IAPC, Montclair University i New Jersey, USA. Genom kursen får de praktisk och didaktisk kunskap som kan utveckla Filosofiska skolas undervisning samt utöka deras internationella nätverk som delar visionen om att främja filosofisk praktik bland barn och ungdomar.
Linda Einevall, Östervångsskolan i Lund, Sofie Svernhagen, Birgittaskolan Örebro samt Ann-Charlotte Granlund, Manillaskolan, Stockholm, som alla tre är knutna till Specialpedagogiska skolmyndigheten, åker tillsammans för att delta i en internationell kongress för dövundervisning i Rom, Italien. De vill få ny kunskap, knyta värdefulla kontakter och få inspiration för att förbättra undervisningen i den tvåspråkiga teckenspråkiga specialskolan för elever som är döva eller har hörselnedsättning.
Carina Eriksson, Glenn Börjesson, Linda Öhman och Anna Sundqvist, lärare och specialpedagoger på låg- mellan- och högstadium inom Sjukhusundervisning i Göteborg, ska delta i en internationell kongress i Dublin på Irland. Kongressen samlar forskare och sjukhuspedagoger för att öka kvaliteten på undervisningen och det psykosociala välbefinnandet för elever på sjukhus. De fyra stipendiaterna önskar stärka samarbetet mellan sjukhuslärare i Sverige och övriga världen.
Josefin Kling, lärare i svenska och svenska som andraspråk på Alströmergymnasiet i Alingsås ska delta i en konferens om flerspråkighet i San Sebastian i Spanien tillsammans med kollegan Ulrika Berg Pouget. De ska även besöka en skola i staden som har fokus på flerspråkighet och hoppas få med sig verktyg för att utveckla ämnesområdet och vidarebefordra ny kunskap till kollegorna i Alingsås.
David Nordqvist, gymnasielärare i matematik, fysik och historia på Katedralskolan i Skara reser till Bolzano i norra Italien för att medverka vid en forskningskonferens i matematikundervisning. Han vill belysa en satsning på matematikundervisning i Skara och kunna ta med nya erfarenheter från internationell implementeringsforskning.
Ulf Nyman, Nils Boman, Andreas Berggren och David Fahlesson, lärare på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå, reser till en av Europas största kongresser som rör den gröna omställningens potential och utmaningar. De vill få kunskap kring hur lärare i högre grad kan vara en del av den gröna omställningen. Frågan är högst aktuell i Skellefteå där flera storskaliga projekt inom gruv- och energibranschen äger rum. Kongressen hålls i London, Storbritannien.