Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium ska möjliggöra spridning av forskning till allmänheten och därmed bidra till större tilltro till forskning och till att samhällsdebatten vilar på fakta. Projekten ska förmedla vetenskapliga rön till en bred publik och bidra till samtal och fördjupad kunskap om forskning inom områdena människa, samhälle, bildning och hälsa.
Ansökningstiden är mellan 1 februari och 1 maj för dessa åtta stipendier på vardera 100 000 kronor. Läs gärna igenom nedanstående frågor och svar innan du skriver din ansökan.
1. När och hur söker jag Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium?
Mellan 1 februari och 1 maj är ansökningstiden och under denna period finns ansökningsformulären tillgängliga här på nok.se med en länk till ansökningsformuläret i Apply. Observera att det även finns ett litterärt arbetsstipendium under samma ansökningsperiod.
Du kan endast ansöka digitalt via Apply där du beskriver ditt projekt och vilken forskning som ska förmedlas, anger en projektplan med en grov tidplan samt ger oss en kort sammanfattning av dina meriter. Du måste logga in i vårt system för att skriva din ansökan och du kan redigera den i systemet ett flertal gånger innan du skickar in den.
2. Jag har en bokidé som ligger inom ramarna för båda stiftelsens arbetsstipendier (populärvetenskapligt och litterärt), vilket ska jag söka?
Välj bara ett - antingen det litterära- eller det populärvetenskapliga arbetsstipendiet. Det populärvetenskapliga arbetsstipendiet ska kommunicera forskning och du ska ange i ansökan vilken forskning det gäller. Om du däremot tänker göra egen efterforskning, i olika arkiv eller bibliotek, för att till exempel skriva en fackbok så är det vårt litterära arbetsstipendium inom sakprosa du ska söka.
Stipendiekommittén för vårt populärvetenskapliga stipendium består till stor del av forskare och kommittén för våra litterära stipendier består att litteraturvetare som bedömer projekten utifrån ett litterärt perspektiv.
3. Hur lång ska ansökan vara?
Vi vill ha kortfattade och kärnfulla ansökningar. I ansökningsformulären har vi angivit maxlängd så överskrid inte den.
4. Vi är flera personer som arbetar med ett projekt, ska vi skicka in en ansökan tillsammans eller varsin?
Stipendiet är personligt. En av er söker därför stipendiet och nämner i ansökan vilka ni är som arbetar med projektet.
5. Går det att söka stipendium för att översätta böcker?
Ja, nu kan även översättare söka vårt litterära arbetsstipendium, men inte det populärvetenskapliga.
6. Är det möjligt att söka stipendium för en redan eller nästan färdig bok eller projekt?
Nej, projektet får vara påbörjad, men inte färdigt för att kunna tilldelas stipendium. Boken ska heller inte ges ut under det år man söker stipendium.
7. Jag vill göra en ny säsong på min uppmärksammade podd. Kan jag söka stipendium för det?
Nej, vi vill att du ansöker om stipendium för nya idéer. Det gäller även för bokprojekt och allt som man kan söka stipendium för. Inga uppföljningar eller del tre av fyra beviljas stipendium.
8. Får jag skicka in flera ansökningar om jag har en massa projektidéer?
Nej, du kan bara skicka in en ansökan. Du måste själv välja vilket projekt du ska välja. Vi får in väldigt många ansökningar och har därför gjort denna begränsning.
9. Kan jag bifoga bilder eller dokument till ansökan?
Nej, det går inte. Om du till exempel ska göra en illustrerad bilderbok så får du beskriva så målande som du kan hur du tänker dig illustrationerna och vad du vill förmedla med dem.
10. Vad händer när jag skickat in min ansökan?
En nomineringskommitté gör ett första urval bland ansökningarna och efter sommaren beslutar stipendiekommittén vilka åtta som ska tilldelas ett stipendium. Stipendiaterna blir informerade via telefon och information skickas ut till samtliga sökande i mitten av september.
11. När får man reda på om man får stipendiet?
I mitten av september vet vi vilka som tilldelas stipendier och meddelar samtliga sökande så snart vi kan via mejl. Om du inte har fått ett mejl kan du kontakta oss i slutet av september.
12. Vad ska tidplanen innehålla?
Tidplanen konkretiserar en projektplan som beskriver hur du kommer att lägga upp ditt arbete, hur du planerar tiden och vad du tänker göra. Ska du resa, besöka personer eller läsa på i ett ämne?
13. Ger ni i första hand stipendier till era egna författare?
Absolut inte! Vår förhoppning är att arbetsstipendierna ska bidra till att fler riktigt bra böcker, poddar, program eller annat ges ut i Sverige. För det populärvetenskapliga arbetsstipendiet är målet att sprida forskning till en bredare publik för att bidra till att göra vårt samhälle mer faktabaserat som en motkraft till popularisering och indoktrinering.
14. Kan jag söka ett nytt arbetsstipendium om jag tidigare har fått ett stipendium av Natur & Kultur?
Vi strävar efter att fördela våra stipendier till flera olika personer, men du är varmt välkommen att söka med nya projekt eftersom det är projektidén som kommittén tittar på i första hand.
15. Får jag vara anonym?
Nej, alla som söker arbetsstipendium måste ansöka med sitt namn. Ansökningshandlingarna hålls hemliga utanför arbetsgruppen, som består av en projektledare, en nomineringskommitté och en stipendiekommitté. De som tilldelas stipendier kommunicerar vi externt och vi stämmar alltid av innehållet i texterna med stipendiaterna innan vi kommunicerar dem.
16. Gör min ansökan att jag får lättare att bli utgiven på Natur & Kultur?
Vi har ingen koppling mellan arbetsstipendier och utgivning. Vi tror dock att det skapar intresse bland både Natur & Kulturs förläggare och hos andra förlag om du har tilldelats vårt stipendium. Det brukar garantera en viss nivå.
17. Hur stor chans har jag att få ert arbetsstipendium?
Det är många som söker och konkurrensen är hård. Vi får in omkring 300 ansökningar inom populärvetenskap. Det viktigaste är att du fångar kommitténs intresse i din ansökan, tar dig an ett angeläget ämne och har en riktigt bra projektidé. Det måste finns ett allmänintresse och något som sticker ut och blir intressant i din ansökan. Då ökar chansen.
18. Betalar man skatt på stipendiet?
Nej. Natur & Kultur kräver ingen motprestation annat än en kort avrapportering och då behöver mottagaren inte betala skatt på arbetsstipendiet.
19. Kan jag få stipendium trots att jag skriver på ett annat språk och ger ut texter i andra länder?
Nej, svenska är ett förhållandevis litet språk och vi tycker att vi ska värna vårt språk och sprida aktuell forskning på det svenska språket.
20. Kan jag skriva ansökan på engelska?
Nej, din ansökan ska vara på svenska.
21. Vi är två som ska göra ett projekt ihop. Kan vi söka stipendiet ihop?
Stipendiet är personligt så det är en som ansöker. I ansökan anges om projektet görs ihop med någon och vem det är. Ni kan båda söka, men juryn beviljar inte två stipendier för ett projekt.
22. Vilka referenser ska jag uppge?
Vi ber om referenser eftersom vi ibland inte kan avgöra om en sökande verkligen har relevanta meriter för projektet. Referenter bör vara personer som kan intyga att den sökande skulle kunna få ur sig det som projektet beskriver samt bekräfta att den sökande skulle vara rätt person för uppdraget.
23. Hur specifik ska jag vara i min projektbeskrivning?
Du ska beskriva innehållet eller den unika forskningen och få stipendiekommittén att inse att just ditt projekt är viktigt, kul, spännande eller väcker känslor eller insikter på ett sätt som intressanta projekt gör. Det ska vara samhällsaktuellt. I din ansökan bör du få fram vad du vill förmedla och vad som gör ditt projekt unikt. Du kan inte vara generell utan måste få till en ansökan som engagerar.
24. Det verkar vara störst chans att få populärvetenskapligt arbetsstipendium för att skriva en bok. Är det lönlöst att ansöka för andra projekt?
Ditt projekt ska i första hand fånga kommitténs intresse. Formen för projektet är av underordnad betydelse och bredden på uttryck och originalitet uppmuntras. Kolla gärna upp i förväg om din idé redan finns i form av en podcast, bok eller annat.
25. Kan jag söka det populärvetenskapliga stipendiet för att skriva ett läromedel, som helt bygger på forskning?
Nej, det populärvetenskapliga arbetsstipendiet ska möjliggöra spridning av forskning till allmänheten och förmedla vetenskapliga rön till en bred publik.
26. Jag går en skrivarutbildning och har en bra idé, men jag är inte utgiven på något förlag. Är det någon idé att jag söker?
Ja, debutanter kan absolut tilldelas ett stipendium. I första hand är det projektidén som bedöms av stipendiekommittén, men det är också meriterande om du tidigare har uttryckt dig språkligt.
27. Kan jag söka stipendium för att skriva min avhandling?
Du måste först vara klar med din avhandling och disputerad. Efter det kan du söka stipendium för att popularisera den så att den görs tillgänglig för fler.
Om du har fler frågor kan du mejla oss:
stiftelsen@nok.se