Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Natur & Kulturs särskilda stipendium ges på initiativ av en stipendiekommitté och kan inte sökas. 

– Vår uppgift är att välja ut författare som utmärker sig särskilt inom litteraturen i Sverige. Ambitionen är att välja stipendiater som skriver olika slags litteratur - skönlitterär prosa, sakprosa, lyrik, barn- och ungdomslitteratur. Vi ger stipendier till debutanter såväl som till författare som skrivit under flera decennier. I år har vi särskilt uppmärksammat poeter, säger Anna Albrektson, professor i litteraturvetenskap och ledamot i stipendiekommittén för Natur & Kulturs särskilda stipendium.

Varje år ges också ett av stipendierna till en fristadskonstnär, som på grund av förföljelse eller hot i sitt hemland fått en fristad i Sverige under två år för att kunna leva och fortsätta arbeta med sitt yrke i trygghet. I år är det journalisten, författaren och artisten Saiful Baten Tito från Bangladesh.

Natur & Kulturs särskilda stipendium 2024 tilldelas: 

Henrik Chetan Aspengren, författare och forskare bosatt i Stockholm, som ger en viktig bild av Indien som en framväxande stormakt genom frågor som klimat, ekonomi, säkerhet och nya teknologier.

Saga Cavallin, författare och kulturskribent i Stockholm. Med Utge sig - om autenticitetens vara och värde har hon gått på djupet i en aktuell kultur- och samhällsdebatt.

Linus Gårdfeldt, poet med rötter i Värmland som skriver i en terräng där Gustaf Fröding möter Erik Beckman och många fler. Efter hans sjätte diktbok Brorsan, Krabban och Lädret ser vi fram emot att läsa ännu mer.

Gunnar Harding, poet och översättare i Stockholm. Harding gett ut tjugo egna diktsamlingar sedan 1967, och har publicerat ett flertal tolkningsvolymer av rysk, fransk, latinsk och engelskspråkig poesi. Han är senast aktuell med översättningar av Lord Byron.

Anna Höglund, författare och illustratör i Stockholm som skapar filosofiska, poetiska och ofta ganska mörka bilderböcker som talar till såväl barn som vuxna.

Aron Landahl, bildkonstnär, illustratör och bilderboksförfattare i Uppsala, med ett originellt bildspråk inspirerat av konst- och vetenskapshistoria. 

Johanna Larsson, psykolog och poet i Malmö som i år debuterade med den säregna diktsamlingen Bokstavstro.

Ellen Nordmark, poet i Stockholm som i sin andra bok Epos tar utgångspunkt i världens äldsta litterära verk Gilgamesheposet med referenser till bland andra Usama bin Ladin och Donald Trump.

Saiful Baten Tito, författare, journalist och röstartist från Bangladesh som just nu har en fristad i Göteborg. Kvinnors rättigheter, övergrepp på barn och hur religiös fundamentalism påverkar samhället är några av de ämnen han skriver om.

Lennart Sjögren, poeten i Byxelkrok på Öland som gett oss lyrik i över ett halvt sekel och som i år släppte sin senaste diktsamling Regnbågen.

Pär Thörn, poet, romanförfattare, novellist, ljud- och performancekonstnär med mera. Pär Thörn har ett  uppfinningsrikt författarskap och alla möjliga och omöjliga genrer bakom och framför sig.