Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium syftar till att ge författare och översättare möjlighet till fördjupning och arbetsro. Stipendiet går även till översättare för att introducera okända, värdefulla författarskap och språk som annars inte så lätt hittar fram till förlagen.
Genom stipendierna vill Natur & Kultur bidra både till fler läsupplevelser och till att fler författarskap och perspektiv kan ta plats i litteraturen och i det offentliga samtalet.
Litterära arbetsstipendier inom skönlitteratur 2024
Monica Anjefelt skriver en roman som utspelar sig i "Bunkern för rörlig bild", där Mara Caliban behöver en paus från rörposten med beställningar på förproducerade dödsrunor över kända kulturpersonligheter.
Tomas Bannerhed formar skärvor ur sin fars liv till en litterär minnesteckning. Ett försök att närma sig och bättre förstå människan bakom det psykiska lidande som överskuggade allt i så många år.
Edgar Corvera skriver om två bröder som skiljs åt under inbördeskriget i El Salvador. Den äldre brodern hamnar i Sovjetunionen och sedan i Sverige medan den yngre brodern blir kvar som gerillasoldat.
Agri Ismaïl skriver en roman med huvudtemat övervakning. Den skildrar tiden efter Saddam Husseins skräckvälde och uppkomsten av de första kurdiska spionorganisationerna i irakiska Kurdistan i samband med USA:s invasion.
Nino Mick skriver en vardagsnära roman om Falköpings lasarett vårvintern 1917, där en död tändsticksarbeterska berättar historier från första världskrigets dyrtider.
Zhiwar Rashid skriver en kollektivroman, inspirerad av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, om morgonen den 16 mars 1988 då Saddamregimen bombade hans födelsestad Halabja med ett kemiskt vapen.
Litterära arbetsstipendier inom sakprosa 2024
Johan Kihlberg skriver om barnrikehusen och de som levde där. Barnrikehusen var statens första stora satsning på att förse också mindre bemedlade med en god bostad.
Fanny Nilsson är läkare och skriver en reportagebok om framtidens sjukvård. Genom intervjuer med forskare, vårdpersonal och patienter runtom Europa belyser hon gemensamma problem och olika länders försök till lösningar. Boken utforskar hur världens bästa sjukvårdssystem skulle kunna se ut och närmar sig svaren på frågan om det finns en framtid för allmän sjukvård i Sverige.
Sofia Rönnow Pessah skriver om Europas relation till flykt. Genom att följa sin judiske morfars flyktväg i Grekland vill hon undersöka paralleller till de som idag vandrar samma vägar i väntan på asyl. Flyktens lidande tvingade en gång världens länder att enas om Flyktingkonventionen, idag byggs Fort Europa ständigt starkare. Vem är vi beredda att rädda, och vad avslöjar det om oss?
Martin Schibbye skriver om oljebolaget Lundin (tidigare Lundin Oil) och om den historiska rättegång som inleddes i Stockholms tingsrätt i september 2023 där oljebolagets chefer står åtalade för grovt folkrättsbrott för verksamheten i Sudan åren 1999–2003.
Michael Verdicchio granskar historiska övergrepp mot funktionsnedsatta barn och ger en sann hjältehistoria om personerna som blev drivande i en av Sveriges viktigaste funktionsrättsreformer – som på 80-talet gav tusentals barn rätt till liv utanför institution.
Kerstin Weigl skriver om när de stolta blomstrande bruksorterna förlorade sina industrier; då butikerna stängde och bussarna slutade gå. En färgstark berättelse om människorna som inte försvann.
Litterära arbetsstipendier inom barn- och ungdomslitteratur 2024
Ester Chiedza Roxberg ska göra tre illustrerade bilderböcker för barn mellan tre och sex år där hon tolkar och inspireras av fablerna från sin zimbabwiska hemby.
Jessica Schiefauer skriver om Blanche som är 18 år och omgiven av vuxna som ser sina egna behov, men inte hennes. En sagoklingande roman om en död mamma, en pappa som har abdikerat, en svår styvmor, sju färgstarka vänner och en ung kvinna som tar ut en egen riktning mot vuxenlivet.
Litterära arbetsstipendier inom översättning 2024
Marie Anell ska översätta Sahar Khalifas Min första kärlek från arabiska. Khalifa är en av den palestinska litteraturens största prosaförfattare. Romanen utspelar sig både i samtiden och i det förgångna och kastar nytt ljus över Palestinas moderna historia.
Lisa Lindberg översätter Alix Cléo Roubauds Journal från franska. Det är en samling privata anteckningsböcker som skrevs av den kanadensiska fotografen de sista åren av hennes liv, innan hon dog vid 31 års ålder 1983.