– Jag är väldigt glad och hedrad. Priset inspirerar mig att fortsätta mitt arbete med att göra vetenskap tillgänglig för allmänheten. Jag vill inte säga åt folk vad de ska tycka och tänka, utan fungera som en guide i en djungel av vetenskapliga studier som ibland är väldigt trovärdiga och ibland bara skräpforskning. Min förhoppning är att sprida kunskap om vetenskaplig metod och uppmärksamma riskerna med blind tro på vetenskapliga auktoriteter, säger Emma Frans.
Med det populärvetenskapliga priset vill Natur & Kultur uppmärksamma personer som framgångsrikt når ut med forskning till en bred allmänhet.
– Med sitt mångfacetterade och kunniga deltagande i samhällsdiskussionen har Emma Frans bidragit till att fördjupa förståelsen för forskning och forskarens roll. Hennes arbete hjälper oss alla att tänka kritiskt och förstå hur vi kan använda vetenskap för att fatta faktabaserade beslut, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur.
Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris har delats ut sedan 2017. Bland tidigare pristagare återfinns bland andra klimat- och hållbarhetsforskaren Johan Rockström, vetenskapsjournalisten Maria Gunter, juridikprofessorn Mårten Schultz och filosofiprofessorn Åsa Wikforss.
Juryns motivering:
Emma Frans tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2024 för sin breda och livfulla kommunikation av forskning och vetenskap. Genom böcker, artiklar i dagspress, poddar och sociala medier når hon en mycket stor och mångsidig publik. Emma Frans har rört sig utanför sitt eget forskningsområde, medicinsk epidemiologi, med vilja och kritiskt engagemang för att göra vetenskapen begriplig. Genom att diskutera expertrollen och dess gränser har hon även bidragit till att fördjupa förståelsen för forskarnas och experternas roll i samhället.
Prisutdelningen äger rum på Södra teatern tisdag 14 maj. Den är en del i evenemanget En kväll om vetenskap som Forskning & Framsteg arrangerar i samarbete med Natur & Kultur. Emma Frans samtalar med Jonas Mattsson, chefredaktör på Forskning & Framsteg.
Emma Frans (1981) är doktor i epidemiologi och senior forskningsspecialist vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet. Hon anlitas flitigt som föreläsare, är aktiv i sociala medier, har startat och medverkat i olika poddar och skriver krönikor i Svenska Dagbladet. 2023 gav Emma Frans ut sin femte bok Expertparadoxen (Bonnier Fakta) där hon med erfarenheten av pandemin beskriver hur vi behöver lita på vetenskapen, men samtidigt inte lita blint på enskilda individer och deras resultat.