Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Detta är Sveriges största debattbokspris och det instiftades 2008 och prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.
Pristagare:

2024
Lisa dos Santos
Älskade bror - en rapport från gängvåldets Sverige
Natur & Kulturs debattbokspris 2024 tilldelas Lisa dos Santos för att hon med klar blick och vågad stil fördjupar kunskap om gängkriminaliteten som systemhotande kraft. Älskade bror är en oväntad insidesrapport från det nya våldets Sverige, där hänsynslösa mord alltför sällan slutar i fällande dom – och om hur tillståndet kan ändras.

2023
Hans-Gunnar Axberger
Stadsministermordet
För ett lika klart som otäckt svar på varför den svenska staten varken lyckades förebygga eller utreda mordet på Olof Palme. Med unik språkspets, stort vetande och hård integritet exponerar författaren rättsordningarnas mörker – dåtidens och samtidens.

2022
Diamant Salihu
Tills alla dör
I sin bok Tills alla dör ger sig Diamant Salihu in i en snårskog av frågor som mordepidemin i Stockholms nordvästra förorter skapat. I en nervig jakt på undflyende svar frilägger han med språklig briljans och skarp iakttagelseförmåga djupt dolda orsakssamband och kommer människorna som allting handlar om nära in på livet. När han är framme väntar en begravningsplats med offer och gärningsmän sida vid sida, skuggad av ett gigantiskt samhälleligt misslyckande.

2021
Jonathan Jeppson
Åtta steg mot avgrunden - vårt framtida liv på planeten
Priset tilldelas Jonathan Jeppsson för en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker – där inte hopp, men kanske mod, kan skapa ljus igen. Via ett tätt fogat bygge av hårda fakta och rå analys tar han publiken in i ett golvlöst framtidsrum där liv förstörts och dörrar stängts, men där läsarens fall mot avgrunden lämnar en paradoxal känsla av befrielse.

2020
Anna Gustafsson och Lisa Röstlund
Konsulterna - kampen om Karolinska
Anna Gustafsson och Lisa Röstlund tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2020 för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla.

2019
Lars Berge
Vargattacken
Lars Berge tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2019 för att han med enträgen research och nyansrikedom avslöjar att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Berge visar hur en övertro på vår förmåga att förstå och tolka naturen, tillsammans med vårt eget flockbeteende, hindrar oss från att se även de tydligaste varningstecken – med förödande konsekvenser för både människor och djur.

2018
Åsa Erlandsson
Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan
Åsa Erlandsson tilldelas Natur & och Kulturs debattbokspris 2018 för att hon med ”Det som aldrig fick ske” ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det.

2017
Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom

Modeslavar - Den globala jakten på billigare kläder. 
”För att de visar prov på en uthållig journalistik som avtäcker den mörka baksidan av det som har kallats modets demokratisering. Under en tunn fernissa av kosmetisk affärsetik och med västvärldens konsumenter som medaktörer bedriver klädjättarna rovdrift på mänsklig arbetskraft i de nya låglöneländerna. Kärnstrands och Andersson Åkerbloms reportage är inträngande, faktaspäckat och djupt uppfordrande för oss alla.”

2016
Maggie Strömberg

Vi blev som dom andra - Miljöpartiets väg till makten
”För att den genom att följa Miljöpartiets olika personligheter ger en fördjupad förståelse av tidsandans nyckfullhet och maktens höga pris, samt visar prov på den välunderbyggda berättelsens kritiska kraft.”

2015
Roland Paulsen

Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen
”För en välskriven och uppfordrande studie som med svart humor skildrar Arbetsförmedlingens verksamhet och samtida föreställningar om arbete, arbetsmoral och lydnad.”

2014
Dan Josefsson

Mannen som slutade ljuga
”För en grundlig granskning, presenterad med dramaturgisk kraft, av makten hos slutna tankekollektiv ovilliga att utsätta sig för utomstående prövning, och de risker denna makt kan medföra för den svenska rättsapparaten.”

2013
Maciej Zaremba

Patientens pris – ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden
”I reportaget lyckas Zaremba med osviklig känsla för detaljer och säkert utvalda fallstudier övertygande visa hur nya idéer om administrativ effektivitet inom sjukvården skapar inte bara byråkratiskt tunga och omständliga arbetsformer, utan till och med kan utgöra en fara för patienternas hälsa.”

2012
Ingmar Karlsson

Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände?
”För att han förenar folkbildarens pedagogiska klarhet med historikerns kritiska skärpa när han tar sig an en region, Palestina och Israel och en mångskiktad konflikt. Karlsson visar med tydlighet och insikt historiens komplexa karaktär, och hemfaller aldrig åt förenklande förklaringar eller lösningar.”

2011
Kristina Kappelin

Berlusconi – italienaren
”För att hon förmår belysa ett av Europas märkligaste politiska fenomen, den italienske miljardären och politikern Silvio Berlusconis skandalomsusade karriär, utan att hemfalla åt vare sig fördomar eller förenklande förklaringar. Kristina Kappelin gör det till synes obegripliga i hans framgång begripligt.”

2011
Henrik Berggren

Underbara dagar framför oss – en biografi över Olof Palme
”För att han vävt samman den breda tidskrönikan med det intima porträttet. Den komplexa gestalt som var Olof Palme träder fram mot bakgrund av den dramatiska tid som formade honom – men som också delvis formades av honom. Allt med en språklig exakthet som förvandlar biografiskrivandet till skön konst.”

2010
Dilsa Demirbag-Sten

Fosterland
”En självbiografisk berättelse som naket och ömsint berättar om den egna familjens ofta smärtsamma och alltid motsägelsefulla flytt från den kurdiska hembyn till Sverige i mitten av 1970-talet. Genom att berätta om faderns accepterande av det nya landets levnadsmönster med våldet i hemmet som mörk underström och om moderns sätt att bevara självrespekten genom ett förtvivlat fasthållande av förtryckande traditioner, ger hon oss en gripande skildring som kastar ett förklarande ljus över liv i Sverige.”

2009
Martin Gelin

Det amerikanska löftet – Barack Obamas väg till Vita huset
”Ett reportage om det amerikanska presidentvalet 2008. Genom att kombinera reporterns känsla för den konkreta detaljen med samtidshistorikerns förmåga att sammanfatta skeenden har Martin Gelin skapat en fullödig skildring av ett dramatiskt ögonblick i vår samtid.”

2009
Andreas Malm

Hatet mot muslimer
”En utmanande och kontroversiell, alltid väldokumenterad, uppgörelse med den växande islamofobin i Sverige och Europa. Hatet mot muslimer för oss med stor lärdom genom olika tidsåldrar och över geografiska gränser på jakt efter rasism och islamofobi.”

2008
Kristina Mattsson

De papperslösa – och de aningslösa
”Kristina Mattsson får priset för att hon tagit sig an det angelägna och samtidigt kontroversiella ämnet de papperslösa. Osentimentalt skildrar hon den stora grupp som lever och arbetar i vårt land, liksom i resten av Europa, utan medborgerliga rättigheter eller socialt skydd. I konkreta historier får läsaren möta en rad enskilda öden, som beskriver hur verkligheten ser ut för dessa människor, som ingen vill låtsas om, men som bär upp den svarta ekonomi som Sverige och hela västerlandet är beroende av.”