Helamalmö vill ge barn och unga möjlighet att tillgodogöra sig sina rättigheter och göra hela Malmö tillgängligt för alla. Verksamheten är bred i Malmö och engagerar drygt 4500 aktiva deltagare, varav merparten är tjejer. Helamalmö bedriver bland annat ett ledarskapsprogram för unga. På fem mötesplatser i socialt utsatta områden i Malmö erbjuder de en meningsfull fritid och vuxna som ser de unga. Idag driver Helamalmö fyra mötesplatser i skolor samt i den nyöppnade stora lokalen på Nydala torg.
–Tidigare fanns det bara ett fåtal aktiviteter för unga i Nydala, och det fanns inte heller något bibliotek. På Mötesplats Helamalmö, som är ettusen kvadratmeter stor och består av sexton rum, erbjuder vi nu bland annat dans, läxläsning, fritidsbank, gaming-rum, musikstudio, och har tillsammans med Malmö stadsbibliotek startat en biblioteksverksam. Målet är att mötesplatsen ska vara ett inspirerande kunskaps- och aktivitetscenter för unga, säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för Helamalmö.
Tjejer i förening är aktiva i Rosengård och delaktiga i att utveckla, delta i och ständigt förbättra fritidsverksamheter för barn i hela Malmö. Organisationen utbildar och engagerar unga ledare i frågor om mänskliga rättigheter och de erbjuder bland annat workshops i jämställdhet.
–Vi når ut till familjer med ungdomar som idag exkluderas från aktiviteter och genom att utbilda i jämställdhet och skapa en trygg miljö gör vi stor skillnad för enskilda individer. När det finns förebilder i närområdet blir det lättare för fler att delta på olika aktiviteter exempelvis att spela fotboll eller gå på ridning på andra sidan stan. I en värld där sociala konstruktioner inskränker tjejers utrymme och hotar deras val och möjligheter att vara aktiv på sina villkor, behövs förebilder som visar vägen, säger Hyrije Matarova, verksamhetsansvarig Tjejer i Förening.