Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Matematikens superkvinnor

På torsdag – 8 mars – är det... internationella kvinnodagen! Världen är full av vetenskapskvinnor som haft avgörande betydelse för samhällsutvecklingen.

Några av dem är Ada Lovelace, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson – alla fyra briljanta matematiker med exceptionellt skarpa hjärnor.  

Ada Lovelace – världens första datorprogrammerare 

Engelska Ada Lovelace, dotter till ingen mindre än världskända poeten Lord Byron, föddes in i en adlig värld där kvinnor och vetenskap var långtifrån en självklar kombination. Som tur var såg hennes mamma, Anna Isabella, sin dotters fallenhet för matematik, logik och vetenskap och uppmuntrade och stöttade dessa intressen. 

Klivet in i datorhistorien tog Ada när hon träffade matematikern Charles Babbage, som hon inledde ett långvarigt samarbete med. Bland annat skrev hon det som anses vara den första algoritmen för användning av en maskin. Den var tänkt att komma till användning i Charles mekaniska dator (som dock aldrig blev klar). Det är denna algoritm som gett Ada epitetet ”världens första programmerare”. 

Ada Lovelace dog i cancer 1852, blott 37 år fyllda. Intresset för hennes arbete må ha varit begränsat, men numera är hon en viktig symbol för kvinnor inom teknik och matematik. Och hon har en alldeles egen dag som infaller andra tisdagen i oktober varje år. Om den kan du läsa mer här. Hon har också uppmärksammats av Google och gett namn åt ett programmeringsspråk.

    

Katherine, Dorothy och Mary – osynliga hjärnorna bakom Nasa

De ingick i ett team av svarta kvinnor som utförde exakta matematiska beräkningar åt framstående ingenjörer inom det amerikanska rymdprogrammet NASA på 60-talet. Ett avancerat och nödvändigt arbete, men med låg status. 

Katherine Johnson, Mary Jackson och Dorothy Vaughan bröt barriärer inom vetenskapen, både som kvinnor och som afro-amerikaner.

Deras insatser spelade en viktig roll inte bara för den amerikanska rymdkapplöpningen och med tiden kom denna skarpa trio att benämnas "Coloured Computers". Idag anses de vara de viktigaste hjärnorna bakom en av historiens största projekt: John Glenns uppskjutning i rymden år 1962.

Mary dog 2005 och Dorothy 2008. Katherine (på bild) fyller 100 år i år. Det finns en film om deras liv, Hidden figures, (Dolda tillgångar) och NASA har invigt en byggnad som bär Katherines namn. Läs mer här.