Vad innebär cirkulär tech?
Cirkulär ekonomi för techbranschen. Om vi tittar specifikt på de prylar vi använder i vår vardag, innebär att de måste tillverkas av 100 % återvunnet material, vara lätta att laga och kunna återvinnas så att allt material kan tas om hand och inget avfall genereras. Men vi är väldigt långt från det i verkligheten idag. Det bästa vi som konsumenter kan göra är därför att använda den nyproducerade teknik vi köper så länge vi bara kan och laga den om den går sönder. Det är också viktigt att vi lämnar in eller säljer vidare våra gamla prylar så att de kan användas igen eller plockas isär och delar kan återanvändas.
Vilka är dina tre bästa tips för att ta hand om sin teknik?
1. När det gäller datorer och mobiler: rensa bland bilder och filer. När det inte finns något minne kvar blir de sega och går inte att uppdatera. Så gör en regelbunden städning även bland dina digitala grejer!
2. Håll prylarna rena på utsidan. Ett fodral eller bra förvaringsväska hjälper till att skydda din teknik.
3. När en mobil, dator eller surfplatta känns gammal – gör en total ominstallation, uppdatera programvaran, byt till en fräsch bakgrund och dekorera med ett nytt skal eller något annat kul. Det ger en »ny«-känsla, vilket kan vara det du behöver för att använda prylen ett tag till!
Hur ser du på framtiden inom cirkulär tech?
Det finns goda förutsättningar. För allt behöver inte handla om nyproduktion. Vi som konsumenter kan välja att köpa begagnat. Vi kan hyra eller låna istället för att köpa. Om vi dessutom visar techföretagen att hållbarhet och cirkulärt tänk är något vi vill se, istället för ständigt nya, billiga prylar och »slit och släng«-tänk, så kommer dessa innovativa företag garanterat komma på nya lösningar. För att den cirkulära modellen ska funka så måste den tänkas in redan i designprocessen. Det är ett helhetstänk! Men jag tror absolut det är möjligt.
Så vårdar du din teknik
Ingen digitalare undervisning utan digitala enheter. Ta hand om hårdvaran tillsammans i klassrummet och passa på prata om hållbarhet under tiden!
Städtips för digitala enheter:
Skitig skärm? Datorskärmar är ofta känsliga för hårt tryck. Var därför lätt på handen när du rengör. Koppla ur skärmen först, så syns smuts och damm bättre och du riskerar inte att få en elkyss på kuppen. Undvik papper när du rengör – det kan ludda, damma och repa. Microfiberduk är bättre. Urdamminga uttag? Blås ur uttagen försiktigt med tryckluft på burk som finns att köpa i de flesta elektronikaffärer
Kladdiga knappar? Med en blandning av vinäger och destillerat vatten kan du få bort kladd av mat eller dryck. Fukta trasan med blandningen och gnugga försiktigt. Torka torrt med trasa.
Trilskande tangentbord? Mellan tangenterna smyger det gärna ner smuts och damm. Koppla ur tangentbordet. Vänd upp och ner och skaka. Du kan även dammsug försiktigt (vi vill inte att tangenterna sugs in). Rengör mellan tangenterna med tops och tandpetare.
Fnysande fläktar? När laptopens fläktar har samlat på sig för mycket damm blir datorn snabbt upphettad och kan börja stänga av sig själv för att kallna. Dammsug mycket försiktigt där fläktarna sitter. Du hittar dem genom att känna på din dator var varmluften kommer ut.
Vad innebär grön IT?
Både minskad miljöpåverkan från själva användandet av IT-hårdvara och minskad miljöpåverkan genom att optimera och ersätta miljökrävande processer med IT-tjänster.
Tips för grönare IT
• Minska din elanvändning genom att stänga av den utrustning du inte använder. Undvik standbyläget. Det sparar både pengar och resurser.
• Aktivera energisparläget på din IT-utrustning.
• Se till att den el du använder är hållbart producerad. Du kan ta hjälp av exempelvis elpriskollen.se.
• Förvara din IT-utrustning svalt så mår den bäst och håller längre.