Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Manifestation för Gui Minhai

Idag går förlagsbranschens medarbetare samman för fjärde året i rad i en digital manifestation för att uppmärksamma frihetsberövandet av Gui Minhai. Illustration: Martin Ander.

Gui Minhai greps den 17 oktober 2015 av kinesisk säkerhetstjänst, och har nu suttit fängslad i nio år utan tillgång till advokat eller läkare. Med manifestationen vill Förläggareföreningen belysa det akuta läget för Gui Minhai och andra fängslade och hotade förläggare världen över.

– Vi glömmer aldrig Gui Minhai! Alla vi som arbetar på svenska förlag måste påminna om Gui Minhais öde och om hur många andra förläggare arbetar under svåra omständigheter runt om i världen. Målet med att förtrycka och fängsla förläggare är tystnad, och därför är det så viktigt att vi fortsätter att föra deras talan, säger Olle Lidbom från Svenska Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté.

Genom att uppmuntra förlagsanställda att dela ett inlägg i sina sociala kanaler vill föreningen se till att fallet Gui Minhai inte glöms bort. Inlägget består av ett porträtt av förläggaren tillsammans med en text som upplyser om hans situation och vikten av det fria ordet.

Varje år får en ny konstnär i uppdrag att teckna ett porträtt av Gui Minhai till manifestationen. Konstnären och illustratören Martin Ander har gjort årets bild.

– Som konstnär och kulturproducent tycker jag det är viktigt att stå upp för frihet och yttrandefrihet. Det är en ära att få porträttera Gui Minhai och att på så sätt hjälpa till att synliggöra honom och andra kulturskapare som fallit offer för totalitära regimer, säger Martin Ander.

Alla förlag och förlagsmedarbetare uppmanas delta och dela sina inlägg under #fängsladeförläggare i sina sociala kanaler. 

Mer hos Svenska Förläggareföreningen.