”Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka.” Så står det i Hans Roslings förord till boken Factfulness.
I november gav Natur & Kultur postumt ut Hans Roslings memoarer, Hur jag lärde mig förstå världen. Boken blev trots det sena utgivningsdatumet förra årets mest sålda fackbok i Sverige. Kärleken till – och intresset för – Hans Roslings arbete visade sig vara enormt.
En av de viktigaste böckerna jag någonsin lästBill Gates
När Hans Rosling fick cancerbeskedet i januari 2016 höll han redan på att skriva på Factfulness. Tillsammans med sin son Ola Rosling och sonhustru Anna Rosling Rönnlund, medgrundare av stiftelsen Gapminder, arbetade de med boken som skulle hjälpa dem i deras fortsatta kamp för en faktabaserad världsbild.
Memoarerna var berättelsen om hur Hans Rosling kom att förstå världen. Factfulness ger läsaren knepen att själv göra det. Boken är uppdelad i tio kapitel, varje kapitel en instinkt, som förklarar för oss varför vi så systematiskt missförstår hur världen ser ut. Det är en bok full av kunskap, perspektiv och – eftersom det är Hans som berättar – fantastiska historier.
Factfulness
Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka.
Hans Rosling
När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Studenter, Nobelpristagare och ledande politiker - alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?