Carl Henrik Carlssons Judarnas historia i Sverige, Anneli Rogemans Mönstersamhället, Anders Cullheds Dante – den förste författaren och Sara Martinssons Knäböj (Weyler förlag) är nominerade i fackboksklassen.
Johan Rundbergs Nattkorpen är nominerad i barn- och ungdomsboksklassen.
Augustpriset delas ut den 22 november av Svenska Förläggareföreningen.
Mönstersamhället, Anneli Rogeman
Juryns motivering:
Mönstersamhället är ett tankeväckande reportage om den västerbottniska bruksorten Boliden. Boliden designades av gruvbolaget med samma namn som ett ”framtidssamhälle” – modernt, välplanerat och hygieniskt, och samtidigt präglat av en klassbaserad geografi. Men när gruvan sinade och ansvaret överläts till det allmänna började mönstret krackelera. Utifrån minnen, besök och intervjuer frilägger Anneli Rogeman ingående och inkännande transformationen, som inbegriper flyktingförläggningar och suspekta fastighetsaffärer likväl som förhoppningar om en ny guldålder tack vare den mäktiga industrialiseringsvåg som åter sveper genom övre Norrland.
Mönstersamhället
I Mönstersamhället återvänder journalisten Anneli Rogeman till sin hemort Boliden, gruvsamhället som växte fram samtidigt som folkhemmet. Hon skildrar hur samhället formade människorna - och vad som hände när guldet tog slut och nya mönster, och nya klasser, växte fram i Boliden, mönstersamhället i norra Västerbotten.
Judarnas historia i Sverige, Carl Henrik Carlsson
Juryns motivering:
En myllrande berättelse som sträcker sig från Gustav Vasas läkare på 1500-talet till Georg Riedel och Idas sommarvisa. Carl Henrik Carlsson ger oss inte bara en fängslande skildring av en av Sveriges fem nationella minoriteter, som skapat mycket av det vi betraktar som ”typiskt svenskt”, utan tar också upp den svåra balansgången mellan assimilering och det egna, under det ständiga trycket av antisemitismens olika skepnader.
Ett imponerande pionjärarbete om judisk kultur och historia i Sverige.
Judarnas historia i Sverige
Intresset för och forskning om judarnas historia i Sverige har ökat avsevärt under de senaste decennierna, men ett översiktsverk har länge saknats. I den här boken ges en sådan helhetsbild.
Nattkorpen, Johan Rundberg
Juryns motivering:
Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.
Nattkorpen
Vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!
Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer. En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung an.
Dante - den förste författaren, Anders Cullhed
Juryns motivering:
Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund
av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk.
Dante - den förste författaren
Dante Alighieri (1265–1321), en av världslitteraturens mest uppburna författare, så berömd att det räcker att nämna honom vid förnamn – var han ”en röst för tio tigande sekler”, den som mer än någon annan sammanfattade den långa myllrande medeltiden?
Knäböj, Sara Martinsson (Weyler förlag)
Juryns motivering:
Kvinnor som styrketränar har länge betraktats med misstänksamhet. De har motarbetats och kallats för okvinnliga. Varför? Den frågan vänder och vrider Sara Martinsson på genom att lätt och smidigt växla mellan idéer och teorier om träning, kön och klass och sin egen erfarenhet av att som kvinna upptäcka den styrka – både fysiskt och mentalt – som den traditionellt manliga träningsformen tyngdlyftning kan ge. En inspirerande och upplyftande berättelse om den kraft och glädje som starka muskler kan ge oss alla, men som ofta förnekats just kvinnor.