Gå till innehåll
Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Nominerade till Cajsa Warg-priset 2025

Vi gratulerar Karin Lei och Jonas Cramby som är två av fem finalister till Cajsa Warg-priset Årets kokbok!

Bakgrundsbild i Hero

Chopstick Stories av Karin Lei

Motivering: ”Alla som vuxit upp med en kinakrog i kvarteret drabbas direkt av nostalgi med den här glimten ur en familjehistoria. Chopstick Stories är ett färgstarkt, inbjudande porträtt där recepten är lika delar utmaning som igenkänning, lika mycket vardag som fest. Karin serverar genuina kinesiska och taiwanesiska smaker och tar med läsaren på en munvattnande resa från dåtid till dagens 2025."

Chili + Umami av Jonas Cramby

Motivering: ”En kokbok skarp som chili, och lika allround som umami. Chili + Umami visar vägen till träffsäkra och tidlösa maträtter som vi vill äta om och om igen. Jonas och hans recept guidar oss med fast och kunnig hand till en måltid som man inte kan misslyckas med – och som man efteråt gärna skryter om för vänner och bekanta. En kokbok för nyfikna och hungriga läsare.”

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla det stora folkliga intresset för matlagning och främja det goda samtalet om mat och dryck. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige. Urvalsjuryn har bedömt böckerna utifrån kriterierna originalitet, recept, stil/form/bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning.

Vinnaren tillkännages den 10 november.

Chopstick stories

I Chopstick stories delar Karin med sig av ett 50-tal recept från sitt hemmakök. Här finns vardags-go to-rätter som snabba biang biang-nudlar och ginger scallion-kyckling att ta till när tiden är knapp. Och rätter som hot pot och förenklad pekinganka när du vill samla många runt bordet.

Läs mer

Chili + Umami

I Chili + umami lär du dig att laga både klassiker och fusionrätter. Och hur du gör de magiska kondiment som blixtsnabbt förvandlar tråkig vardagsmat till något beroendeframkallande.

Läs mer