Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Nominerade till Cajsa Warg-priset 2024

Vi gratulerar Tove Nilsson och Saori Ichihara som är två av fem finalister till Cajsa Warg-priset Årets kokbok!

Ris av Tove Nilsson

Motivering: ”Från risotto till tadhdig och allt där emellan: i den här välarbetade boken lyfts riset äntligen från biroll till huvudroll. Tove Nilsson är en kunnig ciceron till allt som har med ris att göra: den välkända råvaran som är så viktig i många av världens kök."

Japansk comfort food av Saori Ichihara

Motivering: ”Många har tvekat inför att laga japanskt hemma för att det verkar krångligt. Därför är den här boken så välkommen! Saori Ichihara bjuder in oss till sitt eget hemmakök och gör den japanska matlagningen både tillgänglig och lustfylld.”

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla det stora folkliga intresset för matlagning och främja det goda samtalet om mat och dryck. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige. Urvalsjuryn har bedömt böckerna utifrån kriterierna originalitet, recept, stil/form/bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning.

Vinnaren tillkännages den 11 november.

Ris

Arroz, fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris är många gånger inte bara ett tillbehör utan en hel rätt.

Läs mer

Japansk comfort food

Japansk comfort food innefattar de allra godaste rätterna som tonkatsu, teriyaki, karaage, snabbramen och olika donburi – ris med topping. Mat som är enkel att laga hemma, med råvaror som är lätta att få tag på, och som funkar att laga vardag som helg.

Läs mer