Hur väljer ni vilka verksamheter som ska få priser, stipendier och stöd?
»Det första är att stödet ska bidra till våra mål, det vill säga att främja bildning, kultur och humanistiska värden och stärka en demokratisk samhällsutveckling. För att uppnå det stödjer vi projekt som främjar barns och ungas läsning, stärker yttrandefriheten eller arbetar för att sprida vetenskapligt baserad kunskap. Sen tittar vi på om den sökande organisationen är trovärdig och kompetent inom sitt område, har en långsiktig verksamhet och har uppnått goda resultat. Vi ser gärna att organisationer samarbetar med andra och utvecklar sin verksamhet, till exempel för att nå fler eller utveckla sina metoder.«
När det gäller våra priser och stipendier är grundkriteriet detsamma: att de ska bidra till bildning, kultur och humanistiska värden. Det är fristående jurygrupper som utser pristagare och stipendiater, och varje jurygrupp har ett uppdrag från Natur & Kultur.
Hur arbetar ni för att säkerställa att de projekt och individer som ni stödjer verkligen gör skillnad i samhället? Finns det några specifika exempel på projekt som har haft en särskilt stor påverkan?
»När vi beslutar om stöd till en organisation tar vi tillsammans med dem fram en uppföljningsmall med mål och indikatorer som rapporteras till oss varje år. Vi har också uppföljningsmöten minst en gång per år, ibland oftare, för att följa upp hur det går och kunna stötta om det uppstår problem.
Det är alltid svårt att välja ut exempel men det första jag kommer att tänka på är stödet till skolbiblioteksverksamhet i Eslöv. Under tre år bidrar vi till att två skolor i Eslöv kan stärka sina skolbibliotek, bland annat genom bokinköp, samarbete med lärarna och aktiviteter för eleverna. Satsningen har redan visat hur mycket man kan vinna på att utveckla skolbiblioteken och på grund av det har politikerna i Eslöv beslutat att satsa mer på skolbibliotek. Från hösten 2024 har alla skolor i Eslöv en skolbibliotekarie på 100 procent utom de två minsta byskolorna som får dela på en.«
Hur arbetar Natur & Kultur för att integrera mångfald och inkludering i sitt ideella arbete och de projekt ni stödjer?
»Vårt motto är "Vi ger ordet till fler" och det vägleder oss i allt vi gör i det ideella arbetet. Det gäller att hela tiden ställa frågan vilka det är som inte har tillgång till ordet eller som inte har tillräckliga möjligheter att nå ut. Det kan vara unga i marginaliserade områden, men också en forskare som har viktig kunskap att förmedla men som kanske inte når ut till en bredare allmänhet.
Vi ger därför gärna stöd till organisationer som arbetar nära ungdomar och stärker deras möjligheter synas och höras och att delta i samhället, till exempel Förenade förorter som arrangerar tävlingarna Ortens bästa penna och Ortens bästa poet, eller Fanzingo i Botkyrka som ger unga möjlighet att uttrycka sig i olika medier.«