Du är författare till Hälsopedagogik, Pedagogiskt arbete och en av författarna till Pedagogik. Varför skriver du läroböcker?
– Jag har jobbat som lärare på barn- och fritidsprogrammet i snart två decennier och har hunnit samla på mig erfarenheter, material och kunskap som jag gärna delar med mig av. Jag skriver de böcker jag själv vill ha och hoppas att de kommer att uppskattas av många lärare och elever.
Hur kan läroböckerna för barn- och fritidsprogrammet rusta eleverna för deras framtida yrkesroll?
– När jag skriver böckerna har jag eleven bredvid mig, bildligt talat. Jag tar avstamp i min undervisning och elevernas apl. Fokus är hela tiden på vad de kommer att möta i sin kommande yrkesroll, men också i livet.
Innehållet i böckerna ska stötta elevens kunskapsutveckling, språkutveckling och utveckling som människa och ledare. Böckerna ska också ge nya perspektiv som berikar och skapar nya tankar. Eleverna ska med hjälp av innehållet förstå sin kommande yrkesroll, varför våra pedagogiska verksamheter är organiserade på ett visst sätt och få en djupare förståelse för alla de arbetsuppgifter som utförs dagligen i våra verksamheter.
Språket i de böcker du skriver är lättillgängligt – varför är det viktigt?
– Lättillgängligt ja, men inte förenklat. Jag vill verkligen att texterna ska stödja språkutveckling, att de skapar en helhet och att begreppen är tydliga och satta i ett sammanhang. Texten ska flyta på bra! För mig är det viktigt att eleverna kan läsa texterna på egen hand, men också att läraren kan använda dem aktivt i undervisningen.
I varje kapitel finns en qr-kod direkt till en film - berätta!
– Det ska vara enkelt att hitta filmerna som vi gjort till böckerna, därav qr-koden. I filmerna presenteras det viktigaste innehållet i kapitlet och många av de centrala begreppen tas upp och förtydligas. Filmerna kan användas på många sätt i undervisningen och de kan med fördel ses flera gånger. Eleverna kan också titta på dem på egen hand.
I läroböckerna finns många fallbeskrivningar. Vad har de för funktion?
– Fallbeskrivningarnas syfte är att eleverna ska få möjlighet att utifrån kapitlets innehåll pröva, ifrågasätta, omsätta, diskutera och dra slutsatser kring det de läst om, utifrån ett “verkligt” fall. Fallbeskrivningarna kan användas på olika sätt i undervisningen, i början, mitten eller i slutet. Man kan också gå tillbaka till en fallbeskrivning i slutet av kursen för att se hur fallet löstes då och jämföra med hur eleverna tänker nu.
Till varje kapitel finns också en fördjupningsdel. Vad innehåller den?
– Fördjupningsdelen bidrar med fler perspektiv, mer forskning och fakta om ämnet och breddar elevernas förståelse för innehållet.
Läroboken Hälsopedagogik nivå 1 är indelad i fyra delar som ger fyra olika perspektiv. Berätta!
– Syftet med de fyra delarna är att skapa en helhet för eleverna. Det är mycket de ska lära sig och förstå i ämnet hälsopedagogik, bland annat vad som påverkar vår hälsa, vad vi kan påverka själva och hur man kan arbeta i verksamheter för att främja hälsa. Ämnet rör sig från det som ligger oss närmast, till struktur och organisation i olika verksamheter och samhällen. Jag valde att dela in boken i fyra delar som behandlar olika övergripande perspektiv och som bygger på varandra: Om hälsa, Din hälsa, Vår hälsa och Allas hälsa, helt enkelt för att underlätta och skapa struktur.
De fyra perspektiven på hälsa i boken bygger på varandra och skapar en progression – hur då?
– I första delen behandlas grundläggande begrepp och kunskaper, i andra delen intas ett individperspektiv, i tredje delen ett grupperspektiv och i den fjärde delen ett samhälls-, nationellt- och internationellt perspektiv. Innehållet och begreppen presenteras och återkommer efter hand.
Delen Vår hälsa har fokus på det praktiska, hur kopplar du det till elevernas kommande yrkesroll?
– Den delen handlar om det hälsofrämjande arbetet, vad som är särskilt viktigt för att en pedagogisk verksamhet ska fungera och bidra till god hälsa. I kombination med apl (praktik), egna undersökningar och praktiska övningar är målet att eleverna ska ha utvecklat färdigheter att planera, genomföra, dokumentera och organisera aktiviteter och miljöer som främjar hälsa. De ska även börja utveckla en förståelse för hur organisation, arbetsmiljö, ledarskap och kommunikation hänger samman med det praktiska arbetet.
Och slutligen, vilka förändringar har ni gjort i den omarbetade och nya Hälsopedagogik nivå 1?
– Delarna i boken är desamma, men innehållet har anpassats till Gy25 genom att det har uppdaterats, i vissa fall har text flyttats om och ny text har tillkommit. Rubriker har anpassats till det centrala innehållet för Gy25 och vissa uppgifter, fallbeskrivningar och fördjupningar har skrivits om eller bytts ut. Ett kapitel om kommunikation, interaktion och samtal har lagts till och ett kapitel ur den tidigare utgåvan har plockats bort. Dessutom är all statistik är uppdaterad.


Hälsopedagogik nivå 1
Hälsopedagogik nivå 1 är indelad i fyra delar med olika perspektiv på hälsa, vilket skapar ett större sammanhang för eleven. Språket är lättillgängligt och innehållet är fokuserat på elevens framtida yrkesroll.