Hur kan läroboken Slöjd för högstadiet ge stöd och verktyg till både elever och lärare, för att skapa och utvecklas i slöjdsalen? Och har författarna några egna favoriter bland de många uppgifter som finns med?
Vi ställde några frågor till Helena Bäckström och Marcus Vildir, bägge slöjdlärare och författare, inför bokutgivningen i maj 2025.
Varför ska vi ha slöjd som skolämne?
”Vi har slöjd för att hjärnan och handen ska få samverka. För att inspireras, utveckla och förverkliga idéer, lösa problem, följa beskrivningar och använda finmotorik”, säger Helena. ”Kunskaper som behövs både i livet och i arbetslivet!”
”Och”, tillägger Marcus, ”framtidens människor måste bli bättre på att lära in, lära om och lära nytt. Slöjd är det ämne i skolan som är allra bäst på att träna det.”
Hur kan er lärobok Slöjd för högstadiet stötta och inspirera både lärare och elever?
”Jag har själv länge önskat ett läromedel med tydlig struktur och koppling till kursplanen”, säger Helena. ”Den här boken börjar med att visa på vad ett personligt uttryck kan vara och hur vi kan arbeta hållbart. Sedan kan man också inspireras av slöjdtraditioner, olika kulturer, konsthantverk, mode och design i sitt skapande.
”Ja precis, läroboken är tänkt att vara en pelare att luta sig emot”, säger Marcus. ”Både nyutbildade och mer erfarna slöjdlärare, men också den enskilda eleven ska kunna ha nytta av innehållet”
”Se boken som ett smörgåsbord och välj dina favoriter om du inte har möjlighet att genomföra allt”, tillägger Helena.
Och slutligen – har ni en egen favorituppgift ur boken?
”Så svårt att välja! Men Tre Rätters är ju en av de favorituppgifter jag själv använt mycket just för att den uppmuntrar till så mycket kreativitet”, säger Marcus.
”Min favorituppgift med elever är den med heraldiska vapen”, fortsätter Helena. ”Där får eleverna chansen att visa sitt personliga uttryck samtidigt som valmöjligheterna är många. Den uppgift som just nu har inspirerat mig privat är den med biologisk mångfald, jag ska bygga nya fågelholkar i vår!”