Nya Rivstart är här! Vad är ni mest nöjda med i den tredje upplagan?
– Det har varit spännande och roligt att för andra gången få möjlighet att revidera Rivstart. Vid en revidering får man ju bland annat chansen att fundera ett varv till på i vilken ordning saker presenteras och hur de kan förklaras på ett tydligare sätt än tidigare. Den allra största förändringen kommer märkas i övningsboken med uförligare förklaringar av grammatik och fler chanser att öva och repetera både grammatik och ordkunskap. Rivstart har fortsatt snabb progression men ger nu fler möjligheter att befästa kunskaperna. Textboken har givetvis också fått sig en uppfräschning och uppdatering. Vi blir extra glada när vi ser de fina omslagen!
Många vill lära sig svenska. På vilket sätt är Rivstart ett bra läromedel för detta?
– Rivstart passar den som önskar lära sig svenska snabbt. När vi skrivit Rivstart har vi försökt skapa ett läromedel som tar lärare och studenter på allvar. Vi har utgått från att läsaren vill och kan lära sig mycket på kort tid. Boken är full av kommunikativa övningar där man får använda språket redan från start. Vi har också försökt tänka på att språkinlärning behöver vara rolig och lättsam och det måste finnas utrymme för skratt i klassrummet.
Vilka är era bästa tips till elever som vill öva språket utanför klassrummet?
– Ta alla chanser att prata svenska. Prata mycket och våga göra fel. Fråga när du inte förstår. Repetera mycket och samla nya, användbara ord och fraser. Utmana dig själv – bestäm att du t ex ska lära dig fem nya ord varje dag och börja använda dem. Läs tidningar och böcker. Bada i svenska; lyssna på musik, poddar och radioprogram varje dag. Och titta på svenska serier, filmer och teveprogram. Tänk på att det är ett hårt arbete att lära sig ett nytt språk. Skriv upp ett långsiktigt mål, men du behöver ha mindre, konkreta delmål på vägen.