Förkortat utdrag ur Terapeuten i fokus, kapitel 2
Katja Lindert Bergsten, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och fil.dr i psykologi och Kristoffer Pettersson, leg. psykolog och doktorand på Mälardalens högskola. har skrivit boken Terapeuten i fokus. Nedan kan du läsa ett kort utdrag ur boken.
Klienten: Han (exet) ringde i helgen och ville prata om jul. Han har ingen familj direkt, och han undrade om inte vi kunde ses på julafton. (tittar på terapeuten)
Terapeuten: Och vad vill du?
Klienten: (rycker på axlarna) Vet inte, jag vet ju att jag måste sluta träffa honom, men jag tycker ju synd om honom också. (tittar på terapeuten)
Terapeuten: (får ett påslag, ord är på väg, lyckas hejda sig, känner sig hård och oempatisk, minns handledningen, andas, sätter ner båda fötterna i golvet, hittar lite lugn och vänligt intresse inom sig och nickar lite bara)
Klienten: Jag vet ju att jag borde säga bara nej till allt!
Terapeuten: Borde? Säger vem? Och vad vill du?
Klienten: (lite arg röst) Det var ju du som tyckte jag skulle polisanmäla honom, och nu säger du att jag ska fira jul med honom!
Terapeuten: Jag minns, och jag är ledsen, jag tog liksom över där utan att egentligen veta vad du känner och vill.
Klienten: Men vad tycker du då?
Terapeuten: Jag sitter mest och undrar vad du tycker. Hur är det när jag inte tycker saker utan i stället frågar vad du vill?
Klienten: (tårar stiger i ögonen) Det känns som att du inte bryr dig.
Terapeuten: (kämpar med en stark impuls att ta över, ta hand om, styra upp, ordna, lägga tillrätta, göra allt bra … andas igen, hittar sorg som är tung men lugn) Som att jag lämnar dig att lösa det ensam?
Klienten: (nickar ledset och ser ner)
Terapeuten: Jag förstår det, du har fått lösa mycket svårt i ditt liv alldeles ensam. Kan du tro på att jag bryr mig om vad du vill och behöver?
Klienten: (tittar hastigt bort, sedan tillbaka, ler lite försiktigt) Kanske det …
Terapeuten: Men frågan är – bryr du dig om vad du vill?
Läs mer ur boken här.
Terapeuten i fokus
I Terapeuten i fokus får du som är verksam i ett människovårdande yrke, kanske för ovanlighetens skull, själv vara fokus för din vänliga uppmärksamhet. Att uppmärksamma vad ditt arbete gör med dig, när det ger och när det tar och på vilket sätt just du med dina unika erfarenheter riskerar att göra dig illa.