”Förväntningarna på vad socialarbetarna ska kunna bidra med är orimliga”
Socialt arbete – en grundbok utkom första gången år 2000 och har sedan dess blivit en klassiker inom ämnesområdet. Förutom de problemställningar som är ständiga tas också framtidsutmaningar upp i den nya, fjärde utgåvan. Här svarar redaktörerna Anna Meeuwisse, Hans Swärd, Sune Sunesson och Marcus Knutagård på fyra frågor.
Vilka är de största innehållsliga förändringarna i Socialt arbete jämfört med förra utgåvan?
Syftet med boken har alltid varit att den ska vara en grundbok som ger en bred och allmän introduktion till socialt arbete som ämne och praktik, och som ger studenterna en solid bas att bygga vidare på. Men även om boken inte kan eller ska täcka allt utan bör kompletteras med speciallitteratur, måste den uppdateras med jämna mellanrum för att förbli relevant och aktuell. Vi har behållit mycket av bokens ursprungliga struktur, men varje kapitel har reviderats och uppdaterats med aktuell forskning inom området. Några texter är helt nyskrivna, till exempel kapitlen om etik i socialt arbete, om rättigheter och medborgarskap och om ekosocialt arbete. Kapitlet om ”den sociala frågan” är omarbetat och kompletterat med en introduktion. Det här innebär att några kapitel som var föråldrade har försvunnit, och att vissa frågor som passar bättre i speciallitteratur inte får egna texter i grundboken.
Det går nästan inte en dag utan att socialt arbete-frågor nämns i medierna. Varför är det så, tror ni?
Idag finns en förväntan att polis och rättsväsende ska förhindra brottsligheten, att lärare och rektorer ska kunna lösa skolans problem, och att socialarbetarna i socialtjänsten ska lösa det som kallas sociala problem. Detta ska ske samtidigt som arbetslösheten fortsätter att vara hög, det finns en ihärdig bostadsbrist, de ekonomiska klyftorna blir allt större, civilsamhället motarbetas och högerextremistiska partier hotar kultur och minoriteter. Skälen till att det skrivs så mycket i medierna om frågor som berör socialt arbete är att problemen förvärras för varje dag samtidigt som förväntningarna på vad kommunerna och socialarbetarna ska kunna bidra med är orimliga. Många av de problem och etiska dilemman som socialarbetarna möter belyses och diskuteras i boken.
Vilka är de tre stora framtidsfrågorna inom ämnet, enligt er?
Det är inte lätt att peka ut de tre främsta utmaningarna som ämnet socialt arbete står inför i framtiden, men klimatförändringar, brist på globala resurser och förändringar i migration och demografi framträder tydligt som centrala frågor för både mänskligheten och socialt arbete.
· Klimatförändringar: En akut angelägenhet som innefattar allt från väderskiftningar till höjda havsnivåer och drabbade ekosystem. Globalt samarbete är avgörande för att ta itu med denna kris, vilket involverar initiativ som minskning av koldioxidutsläpp och skydd av biodiversiteten. Den djupt rotade ojämlikheten är en substantiell svårighet som påverkar allt från resursfördelning till utbildning och hälsa. Klimatförändringar intensifierar ofta dessa ojämlikheter, eftersom de slår hårdast mot de mest sårbara grupperna.
· Global resurstillgång: Detta spektrum inkluderar frågor om hur man säkrar grundläggande mänskliga behov såsom föda, vatten och energi för en växande global befolkning. En hållbar hantering av naturresurser och stöd för förnybara energikällor är kritiska för att hantera denna utmaning.
· Migration och demografiska förändringar: Migration drivs av konflikter och klimatförändringar, och tillsammans med åldrande populationer ställs samhällena inför krav på anpassning. Dessa justeringar berör allt från arbetsmarknaden till social välfärd och integrationspolitiken.
Artificiell intelligens (AI) kommer också att revolutionera alltifrån från arbetsliv till sjukvård, inklusive förmågan att förutsäga väder, spåra isberg och upptäcka miljöföroreningar. AI används redan i socialtjänsten och väcker både förhoppningar och farhågor. Samtidigt står socialarbetare inför utmaningar som klienters avsaknad av mobiltelefon eller bank-id, eller problem med att hantera digitalboxen till tv:n och annan grundläggande teknik.
Tillsammans har ni som forskare, redaktörer och författare ägnat många tusentals timmar åt ämnet socialt arbete. Om ni tänker er en blivande socionomstudent som förväntansfull går upp för trapporna till sin institution, öppnar dörrarna och kliver in i foajén, vilka är era välkomstord? Varför ska hen välja socialt arbete som livsbana?
Vi ser fram emot att välkomna våra blivande kollegor till ett spännande yrke. Deras studietid kommer att vara mycket givande och utbildningen erbjuder möjligheter både lokalt och internationellt. Vid examen kommer de att kliva in i ett yrkesliv som är omväxlande och utmanande, där man kontinuerligt lär sig nya saker och ibland kan göra en betydande skillnad för människor och samhället.
Intervjun genomfördes i augusti 2024.
Socialt arbete
I denna fjärde omarbetade utgåva av kursboksklassikern Socialt arbete − en grundbok beskriver författarna ämnets uppkomst, utveckling och strukturella förutsättningar, dess praktik och yrkesfält samt relationer. De behandlar de problemställningar som professionella inom området ständigt ställs inför.