Så tar du hand om dig på jobbet med självmedkänsla
Självmedkänsla innebär att vara som sin egen stöttande mentor som ser till att skapa de bästa förutsättningarna för en själv på jobbet – så att man ska kunna må bra och prestera bra. Så var kan man börja?
Kunskap om hjärnan och kroppen
Vi har ofta mer kunskap om våra datorer än om vår egen hjärna och kropp. Trots att kroppen och hjärnan är de ”arbetsverktyg” som är med i precis varje jobbsituation och som påverkar allt. Här behövs en förändring! Utan kunskap blir du lätt slav under dina impulser och automatiska reaktioner. Du riskerar då att hamna i stressbeteenden, dras med av orostankar eller gå med på saker som inte blir bra för dig för att det väcker obehag att säga ifrån. Med mer kunskap får du förutsättningar att agera för att skapa en arbetssituation där du trivs, är stimulerad och mår bra.
Lyssna in dina behov
Om du ska kunna skapa goda förutsättningar för dig själv på jobbet behöver du lyssna in din kropps signaler och dina känslor. Det hjälper dig att lägga märke till dina grundläggande behov och utifrån den informationen får du idéer om vad du behöver göra för att hjälpa dig själv. Många människor är ganska omedvetna om vad som händer i kroppen eller så ignorerar de kroppens signaler. Detta beror delvis på vår kultur där det fokuseras mycket på att styras av tankar och vilja. En del människor har dessutom med sig erfarenheter från uppväxten där deras egna behov fått stå tillbaka. Många behöver alltså börja återskapa kontakt med sig själva – kroppen och känslorna.
Skydda dig själv
När man pratar om självmedkänsla tänker många att det handlar om att vara snäll och omhändertagande mot sig själv. Och många missar den viktiga aspekten av att skydda sig själv. Men tänk dig ett barn som har varma och förstående föräldrar, men när något jobbigt händer så klarar föräldrarna inte av att säga ifrån och skydda barnet. Det leder såklart till en otrygg tillvaro. På samma sätt är det med oss själva – för att vi ska känna oss trygga och må bra behöver vi känna att vi kan skydda oss själva – säga ifrån, sätta gränser, stå på oss. Och det åstadkommer vi bland annat genom att bli trygga med känslan ilska.
Få syn på inlärda ohjälpsamma beteenden
Mycket av det som skapar problem på jobbet – och i livet – är de ohjälpsamma och ofta automatiska strategier som vi använder när vi stöter på obehag, svårigheter och utmaningar. Det kan handla om att pressa sig själv, kontrollera allt, skjuta upp saker eller undvika att sätta en gräns. För att kunna ta hand om oss själva behöver vi få syn på vad det är vi gör, stoppa upp dessa beteenden och ta hand om obehaget som styr dem. Så att vi istället kan agera hjälpsamt. Och det som är så fantastiskt är att allt detta går att lära sig. Men det är ingen quick fix, det är en långsiktig process där vi skapar ett tryggt förhållningssätt till oss själva och blir just vår egen stöttande mentor.
Intervjun genomförd i november 2024.
Självmedkänsla på jobbet
Självmedkänsla på jobbet är boken för dig som tröttnat på stress, press och otrygghet och i stället vill skapa en jobbvardag där du känner dig trygg, kompetent och mer fylld av energi.