Sex råd till dig som vill stötta en tonårstjej
Charlotte Bergström är leg. psykolog och specialist inom klinisk barn- och ungdomspsykologi och har skrivit På tå. Hjälp din tonårsdotter att navigera i det sociala livet – och hitta sig själv. Här ger hon sex råd utifrån boken.
Visa nyfikenhet och omtanke: Berätta att du är intresserad av det som hör tonårstiden till: friheten, självständigheten, sökandet efter vem man är, suget att spegla sig i andra och det spännande och lekfulla som kan prägla ungdomsåren. Men också det självtvivel, rädsla för framtiden, oro att inte duga, sexuella funderingar och andra grubblerier som är vanliga i klivet mellan barndom och vuxenliv. Visa din omtanke genom att spontant erbjuda din hjälp eller göra henne en tjänst i vardagen. Lyssna och bekräfta hennes upplevelser om du blir ”insläppt”.
Ha koll på kontexten: Läs på om hur samtiden ter sig för en tonårstjej. Vilka trender råder, vad intresserar sig tonårstjejer för, vad händer på SoMe, hur fungerar det med popularitet och status bland tonårstjejer, vilka aktuella samhällsutmaningar som påverkar henne och vad det gäller framtidsutsikter? Ett tips är att prenumerera på Ungdomsbarometern som utkommer varje år och sammanfattar den aktuella ungdomsgenerationens syn på sig själva och vad som är viktigt för dem.
Ta reda på vad som skaver för just henne: Om tonårstjejen har det svårt med kompisar, vare sig det handlar om brist på vänner, konfliktfyllda vänskaper eller oro att inte passa in, försök sätta dig in i varför det är så. Visa att det är okej att prata om känslor av ensamhet och att du kan ta emot det hon bär på. Handlar det om att hon är blyg och tillbakadragen, är socialt utsatt, inte vet hur man gör eller faktiskt föredrar att vara för sig själv? Förståelsen för vad som ligger bakom utanförskapet är en förutsättning för att kunna stötta henne på rätt sätt.
Bidra med perspektiv: Många tjejer kan behöva hjälp med aktiv problemlösning kring sociala svårigheter, att definiera utmaningar och fundera ut möjliga lösningar, prioritera vad hon ska prova och hur detta kan genomföras. Andra vill snarare ha hjälp att sätta ord på och sortera bland sina tankar. Den som ”övertänker” kan tycka det är skönt att högt uttala allt det som finns i huvudet för att få distans och sedan kunna släppa. Här kan du som vuxen bidra till att utveckla den viktiga mentaliseringsförmågan, dvs att reflektera kring egna och andras känslor och avsikter. Se bara upp så att ni inte fastnar i detaljer och grubblerier kring sådant som inte går att åtgärda. I det fallet behöver du istället hjälpa henne att ta ett steg tillbaka, konstatera att hon hamnat i en form av ältande vilket inte hjälper henne i längden och stötta henne i att göra något annat som kan ta henne vidare.
Ha koll på dig själv: Gör en tillbakablick på hur det fungerade för dig själv under tonåren. Hade du lätt eller svårt för det sociala? Påverkar dina egna sårbarheter hur du förstår och bemöter tonårstjejen utifrån det hon kämpar med? Medvetenheten om ditt eget bagage kan göra det lättare att se hennes behov för vad de är, och stötta utan att blanda in sådant som kan ha varit betydelsefullt för dig, men inte är relevant för hennes situation.
Visa självmedkänsla och välj bra vänner: För tonårstjejens skull, hon som kanske har dig som främsta rollmodell: släpp så mycket du kan av perfektionism och självtvivel i det sociala samspelet. Se till att du tar hand om dig själv och väljer självmedkänsla även om du känner dig dum eller misslyckad. För tonårstjejen är det extra lätt att gå vilse och tappa bort sig själv i statusdjungeln. Att få tillhöra och känna sig trygg med nära vänner slår med hästlängder att passa in och anpassa sig till en popularitetsbetonad klick människor. Försök förmedla detta till henne i både handling och ord.
Intervjun genomförd i oktober 2024.