När boet blir tomt
Camilla von Below, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, handledare, fil.dr i psykologi och föreläsare har skrivit När barnen flyttar hemifrån. Här svarar hon på några frågor utifrån boken.
Varför behövs det en bok om den här tiden i livet?
Barnens flytt är en stor förändring för föräldrarna. Många känner både stolthet över att ha hjälpt barnen bli vuxna och sorg över att inte längre dela vardag med dem. Vemod, saknad, tomhet, oro och meningslöshet berättar många om. De får mer tid med sig själva, men vet kanske inte först vad de vill fylla den med. Man ställs också inför frågor om vad som är viktigt i livet och vem man blivit nu. Som vid alla sådana omställningar i livet finns en möjlighet till utveckling och rentav förvandling, även om det inte känns så först. Jag hoppas boken kan vara en följeslagare i den processen med både förståelse och konkret hjälp. Som psykolog har jag träffat många som skämts över att de sörjer när barnen flyttar. Nu när mina egna barn blir vuxna tänker jag på att det är en del av föräldraskapet som vi inte pratar om, fastän det är en viktig tid.
Vilket råd vill du ge till den vars barn snart flyttar hemifrån?
Först av allt: Vid stora förändringar i livet känns det ofta som om allt tar slut. Det gör det inte. Barnen blir inte små igen, men relationen till dem består. Den genomgår en förändring, liksom man själv och ens andra relationer. Det kan vara trösterikt att veta att förändringar följer ett förlopp där man först lämnar det gamla, sedan känner sig vilsen och sedan hittar sin plats i det nya. Försök se perioden då de blir vuxna och flyttar som en övergång mellan tider i livet. Låt känslorna som väcks finnas. Försök se vad de säger om vad du behöver och vad som är viktigt för dig i livet. Om man tycker det är jobbigt kan man ta hjälp av hur man gjort förut. Vad har hjälpt en i tidigare förändringsskeden eller sorger i livet? Redan innan barnen flyttar kan det vara bra att ge utrymme för ett eget liv med vänner, partner och intressen. Då blir förändringen mindre när de väl flyttar. För att utveckla en jämbördig relation till barnet behöver man börja behandla hen som en vuxen. Sök gemensamma intressen, berätta om vad du tänker och känner, men ta samtidigt hand om dina egna känslor.
Hur kan jag som terapeut ha nytta av boken i mötet med klienter?
För den terapeut som inte har personlig erfarenhet av att ha barn som flyttar hemifrån kan boken ge en inblick i de känslor och reaktioner många beskriver. Jag har samlat den forskning som finns, liksom terapeuters erfarenheter av att arbeta med patienter vars barn flyttar. Anknytningsteori, utvecklingspsykologi, krispsykologi och sorg har sin plats i boken. Jag skriver om hur gamla sår kan göra ont igen, men också om den förvandling som man kan genomgå i denna livsfas och om hur psykoterapi kan vara en hjälp på vägen. Oavsett vilken terapeutisk inriktning man har handlar det om att ge utrymme för den omställning som behövs. Hur vi kan hjälpa våra patienter med det har beskrivits i flera terapiformer.
Intervjun genomfödes i augusti 2024.
När barnen flyttar hemifrån
Att barn som blir vuxna flyttar hemifrån är precis som det ska. Ändå känns det ofta sorgligt som förälder. Vad ska livet innehålla nu ? Det känns tomt och man fylls av vemod över att en fas i livet är slut.