Fyra myter om vulvodyni
Författarna till boken Vulvodyni svarar på fyra myter om tillståndet med samma namn.
Myt 1. Det är nog svamp
Många av myterna kring vulvodyni har skapats av vården. Alldeles för många patienter har fått höra att det nog är svamp och fått otaliga lokalbehandlingar som ofta är irriterande för slemhinnan. När det gäller svamp så finns det bra metoder för att hitta svampen. Lika viktigt som det är att behandla en svampinfektion på rätt sätt är det att inte ge svampbehandling om du inte har en säker diagnos.
Myt 2. Man ser inget, alltså har du inte ont
Vi vet att det är mer regel än undantag att det dröjer innan patienter får en korrekt vulvodynidiagnos. I många fall har patienten gått till flera olika gynekologer som konstaterad att de inte ser något avvikande i vävnaden. Bedömningen blir att det inte kan vara så farligt när man inte ser något och ingen diagnos ges. Detta är ren okunskap från gynekologens sida. Vid vulvodyni kan slemhinnan runt slidöppningen se helt normal ut, men den är alltid väldigt smärtkänslig. Detta fynd tillsammans med informationen om smärta vid vaginalt sex räcker ofta för att ställa diagnosen.
Myt 3. Fortsätt ha (smärtsamt) sex när det gör ont för att hålla igång kroppen
Detta är något som många med vulvodyni tyvärr fått höra som råd av vårdpersonal. En tanke liknande den att komma upp på hästryggen igen, alltså att det inte skulle vara bra att helt avstå (smärtsamt) sex, för att kroppen då skulle ”glömma bort” de positiva aspekterna av sex. Det är absolut så att det är positivt att fortsätta att ha smärtfritt sex, och att pröva sig fram till sexuella aktiviteter som funkar och som är härliga och inte gör ont. Men, det finns ingenting positivt med att uthärda och stå ut med sex som gör ont. I det långa loppet är det bara negativt för dig och för smärtutvecklingen över tid.
Myt 4. Byt partner så löser det sig
Tyvärr är det även många kvinnor med vulvodyni som vittnar om att ha fått höra rådet att om de byter partner så kommer problemet lösa sig av sig själv. Det bottnar antagligen i att problematiken runt vulvodyni absolut kan få konsekvenser för paret, om man lever i ett, och bli ett gemensamt problem som man också hanterar gemensamt. Det finns en hel del forskning som visar att olika relationella aspekter har betydelse för hur vulvodyni upplevs, men det finns också forskning som visar att de flesta med vulvodyni är väldigt nöjda med sina relationer. Att få rådet att sluta leva tillsammans med den man älskar kan snarare göra en modfälld och öka känslorna av hopplöshet. I stället går det att tänka att det finns massa saker man kan arbeta med inom relationen för att tillsammans hantera smärtan och göra problemet lite mer gemensamt.
Intervjun genomfördes i juni 2023.