5 råd till dig som vill vidare i arbetslivet
Tänker du ”Är detta allt?” Då är du inte ensam. Varannan svensk vill byta jobb eller yrke under sitt arbetsliv. Nicolas Jacquemot arbetar som kommunikationsrådgivare i Stockholm. Han har studerat etnologi och socialpsykologi och är doktor i management. Här ger han fem tips utifrån sin nya bok Meningen med arbetslivet.
1. Identifiera din nuvarande situation
Mitt i livet har vi ofta dragit slutsatser om vad vi gillar och inte gillar i vårt arbetsliv. Det är viktig kunskap för den som vill vidare – erfarenheterna har gjort oss lite klokare. Blicka inåt! Reflektera kring vad som ger dig ork och glädje i jobbet och vad som dränerar dig på energi. Fundera också kring vad du vill du ha mer av i ditt arbetsliv och vad vill du ha mindre av. En del vill fortsätta uppåt i karriären, andra vill ta ett kliv nedåt för ett lugnare arbetsliv.
2. Lista dina erfarenheter och styrkor
Ta fram ett cv, även om det bara är för din egen del till en början. Vad har du gjort hittills i livet? Vad har du för arbetslivserfarenhet? Att lista dina meriter ger dig en bra översikt och utgångspunkt.
Skriv också ner dina personliga styrkor, det du tycker att du är bra på. Är det svårt så be en vän eller arbetskamrat som känner dig väl att beskriva. Fråga: ”Vad tycker du utmärker mig som kollega? Vad tillför jag på jobbet?”
3. Föreställ dig din önskade framtid
En del tycker att drömmar hör till ungdomen men de är viktiga under hela livet. Fundera kring hur du vill att de kommande åren av ditt arbetsliv ska vara. Sikta på tidsbestämda perspektiv som 1 år, 3 år respektive 5 år.
Sätt dig bekvämt till rätta när det är lugnt runtomkring. Visualisera hur ditt framtida arbetsliv ser ut, hur det känns när du gör jobbet – miljön du befinner dig i och dina upplevelser. Är det på ett kontor, med händerna, utomhus, i stan, på landet eller utomlands? Jobbar du själv eller tillsammans med andra? Lev dig in i ditt nya jobb och skriv ner eller rita upp din önskade framtid.
4. Gör en plan och sätt mål
När önskan om något nytt är större än rädslan för det okända – då vet du att det är dags att ta steget. Allra bäst går det om du har definierat mål. Sätt upp både kortsiktiga och långsiktiga mål och gör en plan för hur du ska uppnå dem. Kolla att ditt mål är SMART: Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt. Då vet du att det är ett tydligt och bra mål som är möjligt att uppnå.
5. Håll motivationen på resan
Att bryta upp för att byta spår kan kännas ensamt. Att växa tillsammans med andra gör resan lite lättare. Omge dig med personer som är peppande, ta stöd av andra i samma situation. Fira delmål och påminn dig om din målbild när det känns motigt.
Kom ihåg! Med siktet inställt på framtiden istället för det förflutna blir det lättare att behålla motivationen. Kanske har det bästa i ditt arbetsliv inte hänt än?
Intervjun genomfördes i oktober 2024.
Meningen med arbetslivet
Meningen med arbetslivet är en bok för den som känner sig obeslutsam, osäker eller nyfiken på något nytt och som vill komma till insikt om vad man vill göra.