Därför ska man använda sig av manualer
Kristoffer Pettersson är leg. psykolog och leg. psykoterapeut och har fackgranskat Hantera ångest och paniksyndrom. Här svarar han på några frågor om böckerna.
Varför är en manual ett bra sätt att ta till sig den här behandlingen av paniksyndrom?
Manualer kan vara ett stöd genom att de bidrar med struktur och tydlig vägledning, vilket kan underlätta inlärningen både för klienten och för terapeuten. Manualen kan därmed underlätta arbetet och säkerställer att viktiga komponenter täcks. Dessutom kan klienter uppleva det som förtroendeingivande att följa ett beprövat och strukturerat behandlingsupplägg, vilket kan öka deras engagemang och motivation.
Hur skiljer sig den här behandlingen från andra metoder vid paniksyndrom?
David Barlow och Michelle Craske är två giganter inom ångestforskningsområdet och tidigare versioner av dessa böcker har varit klassiker på området kognitiv beteendeterapi som tyvärr inte funnits på svenska. Det är därför värdefullt att nu på svenska kunna ta del av deras syn på hur paniksyndrom och liknande tillstånd bäst behandlas. Böckerna ger också en aktuell sammanfattning av inhibitionsinlärningens betydelse för exponering, något som vi också under lång tid har saknat på svenska. En annan fördel med böckerna är att de ger förslag på hur exponering som är influerad av inhibitionsinlärning kan integreras med mer traditionella KBT-tekniker, något som vållar en hel del huvudbry för både nya och mer erfarna behandlare.
Vad tycker du är fördelarna med dessa böcker?
En av de stora fördelarna med dessa böcker är uppdelningen i tre delar: en terapeutmanual och två klientmanualer, där den ena är anpassad för sammanhang där hela behandlingen av någon anledning inte kan genomföras. Denna struktur gör att böckerna kan användas i exempelvis primärvården där antalet besök är begränsat. Det är även värdefullt att se metodutvecklarnas perspektiv på vad som är så pass essentiellt att det måste inkluderas i den kortare behandlingen, det ger en fingervisning om prioritering även då ambitionen är att genomföra en hel behandling. Sammantaget erbjuder böckerna en praktisk och omfattande guide som är lättförståelig och användbar för både terapeuter och klienter.
Om man är ovan vid att arbeta manualbaserat, har du några råd att ge för hur man tar sig an arbetet så att behandlingen blir anpassad till klienten?
För de som är ovana vid manualbaserat arbete rekommenderar jag att börja med att noggrant sätta sig in i och försöka förstå logiken bakom upplägget. Det är viktigt att vara flexibel och anpassa behandlingen till varje klients individuella behov och situation, men den som har begränsad erfarenhet kommer att ha svårt att veta exakt vad som kan anpassas och inte. Ta gärna hjälp av en senior kollega eller handledare om det kör ihop sig. Kommunicera också tydligt med klienten om behandlingsupplägget och säkerställ att de känner sig delaktiga. Var inte rädd för att göra misstag – det är en naturlig del av inlärningsprocessen. Utvärdera hur det går och sikta mot att på sikt kunna väva in de tekniker som beskrivs på ett naturligt sätt i den psykoterapeutiska kontakten, det tar sin tid att komma dit och det är helt okej!
Intervjun genomfördes i augusti 2024.
Hantera ångest och paniksyndrom: Terapeutmanual
Denna manual presenterar en evidensbaserad behandling av paniksyndrom, med eller utan agorafobi. Behandlingen är även effektiv vid panikångest som inte riktigt uppnår kriterierna för paniksyndrom. Upplägget är baserat på kbt och utvecklat av de två världsledande ångestforskarna Michelle G. Craske och David H. Barlow.
Hantera ångest och paniksyndrom: Arbetsbok
Hjärtklappning, tryck över bröstet, yrsel, en känsla av andnöd och av att tappa kontrollen är vanliga symtom vid paniksyndrom. Många börjar även undvika platser, situationer eller aktiviteter av rädsla för att få panikattacker. Forskning visar att behandlingsprogrammet i den här boken ger effektiv hjälp för att ta sig ur tillståndet.
Hantera ångest och paniksyndrom: En korttidsbehandling
Hjärtklappning, tryck över bröstet, yrsel, en känsla av andnöd och av att tappa kontrollen är vanliga symtom vid paniksyndrom. Många börjar även undvika platser, situationer eller aktiviteter av rädsla för att få panikattacker. Forskning visar att behandlingsprogrammet i den här boken ger effektiv hjälp för att ta sig ur tillståndet.