Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

”Snart upptäcker man att programmeringen kan vara ett verktyg som hjälper matematiken”

Hej Henrik! Det är du som håller i webbinariet ”Programmering i matemtik – allt du behöver veta inför ht-2018” den 12 juni. Du har också rest runt i landet under våren och hållit i workshops i programmering i matematik, tillsammans med Natur & Kultur-teamet. Hur skulle du beskriva deltagarnas känsla inför programmeringshösten? 

–  Generellt upplever jag en försiktigt positiv inställning. För de flesta är programmering något nytt eller något man gjorde som en liten del av sin utbildning för 20 år sedan, så det kan upplevas som lite skrämmande till en början. Snart upptäcker man som lärare att programmeringen kan vara ett verktyg istället för något som tar tid ifrån matematikundervisningen. Trots att vi bara höll på under en timme började lärare utveckla, modellera och testa programmen, även om de inte hade någon erfarenhet när vi startade workshopen.
 
Vad har överraskat dig mest när du har djupdykt i programmeringsämnet under året?
–  Att det inte handlar så mycket om själva kodandet utan snarare om problemlösningsstrategier. Jag var nog, som många med mig, orolig för att elever och lärare skulle tvingas lägga åtskilliga timmar på att lära sig skriva kod för att klara av de nya utmaningarna men det tror jag inte längre. Istället handlar mycket om struktur och strategi. Framförallt när det kommer till problemlösning.
 
Hur tycker du att programmeringen kan bidra till matematiken?
– Programmeringens styrka i matematikämnet är nog just dess krav på struktur och planering, något som ofta behöver lyftas upp inom problemlösning i matematik. Genom att lägga tid på att fundera ut lösningens alla steg, vilka algebraiska omskrivningar som krävs och vilka matematiska formler man ska använda, stärks såväl elevens procedurförmåga som dess modellerings- och problemlösningsförmåga. Själva koden blir nästan sekundär, ofta inte mer än några rader om man väljer ut rätt problem att utgå ifrån.

Missa inte webbinariet: Programmering i matematik – allt du behöver veta inför ht-18

Tipsa/dela: